Republica Moldova spune ca merita vesti bune in planurile viitoare de extindere – in ciuda sutelor de trupe rusesti pe teritoriul sau. Despre asta a vorbit ministrul de Externe, Nicu Popescu, intr-un interviu acordat pentru POLITICO. 

Ultimul update: 19.09.2023, 08:17 Publicat:19.09.2023, 08:11

Moldova doreste sa devina cel mai nou membru al UE, incercand sa i se ofere o cale clara spre aderare atunci cand Bruxelles-ul isi va dezvalui cele mai recente planuri de extindere luna viitoare, in ciuda temerilor ca aderarea ar putea trage blocul intr-un conflict inghetat de zeci de ani cu Rusia.

Ministrul de Externe al Republicii Moldova, Nicu Popescu, a insistat intr-un interviu acordat POLITICO ca aspiratiile tarii sale la UE nu ar trebui sa fie la cheremul Moscovei, care continua sa sprijine regiunea separatista a Transnistriei.

„Totul ar fi mai usor daca o tara ca a noastra nu ar avea un conflict separatist – ne afecteaza securitatea, economia, capacitatea de control la frontiera – are efecte negative masive”, a recunoscut el. Sustinuta de Kremlin, Transnistria, o regiune situata de-a lungul granitei Moldovei cu Ucraina, a functionat ca un stat nerecunoscut de la caderea URSS, pastrand drapelul secerului si ciocanului din era sovietica si folosind rusa ca limba oficiala.

Totusi, a insistat Popescu, „nu este deloc” adevarat ca impasul va afecta ambitiile de aderare a Republicii Moldova.

„Teritoriul controlat de guvernul nostru de la Chisinau poate adera la UE, indiferent de ceea ce se intampla in estul nostru, si asta include situatia din jurul Transnistriei”, a spus el. „Nimeni nu vrea tari divizate in UE, dar mentinerea tarilor la cheremul manipularii geopolitice si a conflictelor separatiste ar fi si mai rau pentru continent, pentru UE si pentru noi.”

Diplomatii Republicii Moldova de la Bruxelles vor prezenta marti Comisiei un document de pozitie, sustinand ca guvernul lor „a muncit din greu pentru a ancora ferm tara in familia natiunilor europene”. 

Potrivit unui proiect vazut de POLITICO, in saptamanile urmatoare „Moldova va lansa si un proces de auto-screening pentru a identifica nevoile legislative pentru discutiile de aderare asteptate”, deschizandu-si calea de aderare la bloc fara intarziere.

Presedintele pro-european al Republicii Moldova, Maia Sandu, a condamnat in repetate randuri invazia Rusiei asupra Ucrainei vecine si a spus ca tara sa de doar 2,6 milioane de locuitori trebuie sa rupa legaturile stranse din punct de vedere istoric cu Moscova. In iunie anul trecut, liderii UE au acordat fostei republici sovietice statutul de candidat, impreuna cu Ucraina.

De asemenea, Bruxelles-ul a pus la dispozitie sute de milioane de euro pentru a ajuta Moldova sa-si puna capat dependentei de energia rusa si a desfasurat o misiune civila in tara in urma avertismentelor din partea serviciilor de informatii ale Ucrainei ca politicienii pro-rusi planuiau sa dea o lovitura de stat si sa rastoarne guvernul. Intre timp, sondajele au aratat in mod constant ca majoritatea cetatenilor moldoveni sustin aderarea la bloc, iar aproape jumatate din populatie are deja un pasaport UE, in mare parte datorita legaturilor de familie cu Romania vecina.

Intr-o vizita in tara in luna mai, principalul diplomat al UE, Josep Borrell, a fost intrebat daca conflictul transnistrean va intarzia procesul de aderare a Republicii Moldova. „Exista precedente ale statelor membre care au devenit state membre, avand o problema teritoriala in interior – acesta este cazul Ciprului”, a spus el.

Cu toate acestea, la inceputul acestui an, romanul Siegfried Muresan, presedintele delegatiei Parlamentului European in tara, a declarat pentru POLITICO ca „Moldova nu poate deveni membra a UE cu trupe rusesti pe teritoriul sau impotriva vointei Republicii Moldova insasi”. Potrivit acestuia, in ciuda sprijinului pentru turnarea sa pro-occidentala, „va trebui sa rezolvam acest lucru inainte de aderare”.

Bruxellesul va oferi o actualizare cu privire la planurile sale de extindere in octombrie. Trei dintre candidatii la aderare — Moldova, Ucraina si Georgia — se confrunta cu ocuparea unei parti din teritoriul lor de catre trupele ruse.

In conditiile in care razboiul din Ucraina se declanseaza chiar peste granita, nu este clar daca tarile UE sunt pregatite sa-si asume un risc pentru visul european al Moldovei.