Fosta membră PAS, Olesea Stamate susține că legea aministiei și amendamentele propuse de ea nu au contribuit la eliberarea celor doi interlopi, iar adevarata problemă ar fi modul în care au fost aplicate. Într-o postare video pe facebook, Stamate a venit cu o reacție detaliată în care a respins categoric acuzațiile, potrivit cărora modificările ar fi fost făcute pe ascuns și în interesul unor deținuți periculoși.
Olesea STAMATE, DEPUTAT NEAFILIAT: „S-a indus ideea că legea ar fi vizat doar o anumită categorie de deținuți. Total fals. Scopul ei a fost acela de a oferi o șansă tuturor categoriilor de condamnați, cu accent pe cele mai vulnerabile: minorii, femeile însărcinate și mamele care au în îngrijire copii până la 12 ani.”
În cadrul filmulețului de aproape 15 minute, postat pe pagina sa de Facebook, Olesea Stamate a explicat contextul în care legea amnistiei se aplică și în cazul deținuților condamnați pe viață.
Olesea STAMATE, DEPUTAT NEAFILIAT: „Codul penal până în 2002 era mult mai dur și prevedea detenție pe viață chiar și pentru infracțiuni unice, precum tentativa de omor asupra unui polițist. Mulți dintre acești oameni au acum peste 70 de ani și au executat deja peste 30 de ani de pedeapsă. Sunt ei, cu adevărat, un pericol iminent pentru societate? Și totuși, aceștia NU au fost cei eliberați recent.”
Stamate a mai accentuat că aplicarea legii nu este automată, ci doar după evaluări:
Olesea STAMATE, DEPUTAT NEAFILIAT: „Administrația Națională a Penitenciarelor poate propune instanței de judecată, iar judecătorul are discreția de a decide dacă merită acel condamnat sau nu să fie eliberat înainte de termen.”
Deputata susține că procedura legislativă a fost transparentă, proiectul legii amnistiei fiind aprobat în 2021, în două lecturi, cu vot unanim, a fost dezbătut în audieri publice și a primit avize pozitive de la Ministerul Justiției, CNA și, ulterior, Curtea Constituțională a validat constituționalitatea legii. Mai mult, formularea referitoare la deținuții pe viață ar fi fost modificată așa cum a propus Ministerul Justiției. Stamate spune că și amendamentele aproboate ulterior uau fost legale și transparente.
Olesea STAMATE, DEPUTAT NEAFILIAT: „Surpriza este că așa numitul amendament nu a fost deloc un amendament, ci un ditamai proiect de lege, votat în două lecturi – și din nou – unanim de toti deputatii prezenti, cu avizele pozitive din partea tuturor institutiilor. Nu era absolut nimic dubios sau problematic în acele modificări, ele fiind propuse de către instituțiile care implementau la acea etapă legi. Totodată toate amendamentele au fost publicate pe pagina parlamentului, au fost transmise deputaților din comisia juridică și ulterior au fost examinate în comisie.”
Olesea Stamate insistă că nu legea sau modificările acesteia sunt de vină pentru eliberările controversate, ci modul în care au fost aplicate.
Olesea STAMATE, DEPUTAT NEAFILIAT: „Ceea ce ridică de fapt semne de întrebare nu este nici legea, nici modificările, ci aplicarea acesteia de către ANP și instanțele de judecată. Urmează să fie verificat foarte minuțios cum au fost evaluați deținuții din perspectiva caracteristicii pozitive acordate unor deținuți cu profil problematic și repet, acțiunile instanțelor de judecată ridică mari semne de întrebare.”
Totodată, fosta membră PAS respinge acuzațiile că ea și tatăl său ar fi avut un interes personal în promovarea modificărilor legislative.
Olesea STAMATE, DEPUTAT NEAFILIAT: „Tatăl meu a reprezentat doi deținuți din Penitenciarul Rezina și ambii au fost refuzați de instanță la aplicarea amnistiei, atât de către instanța de fond, cât și de instanța de apel. Radulov, unul dintre ei, a fost într-adevăr eliberat, însă în momentul în care era reprezentat de către un alt avocat și nu în baza Legii amnistiei, ci a Codului penal.”
În mesajul său video, Stamate nu spune dacă își va depune mandatul de deputat așa cum au cerut cei de la PAS, după ce a fost exclusă din partid. Deocamdată nu au apărut reacții la comentariile acesteia. Săptămâna trecută, după scandalul legat de legea amnistiei, deputații partidului de guvernare au înregistrat și votat de urgență în două lecturi o lege care oprește procesul de eliberare a deținuților pe viață din închisori. Potrivit noilor prevederi, un deținut condamnat la închisoare pe viață nu va putea obține concomitent schimbarea pedepsei și eliberarea condiționată înainte de termen.