O activizare a justiției sau o mobilizare de ochii lumii înainte de alegerile parlamentare? În numai o lună doi deputați au fost condamnați pentru finanțare ilegală a campaniilor electrorale, iar bașcanul autonomiei găgăuze a fost arestată și ar putea să-și afle sentința în 2 luni. Pe lângă asta, Veaceslav Platon a fost reținut în Marea Britanie, iar Vlad Plahotniuc a fost anunțat în căutare internațională. Analiștii spun că unele procese se întâmplă concomitent din pură concidență, în timp ce altele ar putea fi determinate de faptul că după alegerile de anul trecut combaterea corupției politice a fost setată drept prioritate.
Ion TĂBÎRȚĂ, ANALIST POLITIC: „La suprafață, dacă să facem o analiză generală, toate aceste procese se înscriu în logica că corupția electorală și corupția politică a devenit o prioritate pentru actuala guvernare. Guvernarea în ultimele luni, mai ales după alegerile prezidențiale, după referendum a început foarte mult să insiste pe acest subiect, în discuțiile cu oragnul procuraturii.”
Alexandru TĂNASE, EX-PREȘEDINTELE CURȚII CONSTITUȚIONALE: „Că au survenit sau s-au cumulat mai multe dosare care au produs efecte în această perioadă de timp, puțin probabil să fie legate cumva de agenda politică, deoarece nu cred că puteau fi determinate aceste acțiuni cumva de la Chișinău. Inclusiv dosarele lui Platon în Londra sau includerea lui Plahotniuc prin Interpol, ele nu se decid la Chișinău. Cred că mai degrabă este un cumul de circumstanțe și un cumul de evenimente care până la urmă își urmează cale lor procesuală, important să se petreacă toate legale.”
Analiștii atrag atenția că în ultima perioadă s-a pus mult accentul pe combaterea fenomenului corupției politice în condițiile în care la precedentele alegeri și referendum, votul cetățenilor și parcursul european al țării au fost la un pas de a fi deturnate, iar având în vedere că și anul acesta avem alegeri parlamentare aceste acțiuni trebuie să fie prioritare.
Alexandru TĂNASE, EX-PREȘEDINTELE CURȚII CONSTITUȚIONALE: „De fapt, corupția electorală este cea mai mare problemă cu care ne confruntăm noi, deoarece dacă pornim de la ideea că sufragiul sau dreptul electoral al cetățenilor este viciat prin acțiuni de corupție, finalmente noi obținem o putere nereprezentativă. Este cu atât mai grav acest fapt deoarece suspiciunile conduc nu doar către cercurile oligarhice locale, dar conduc spre anumite servicii speciale și state străine cum ar fi Federația Rusă care este un stat ostil Republicii Moldova și care acționează contrar intereselor și suveranității Republicii Moldova.”
Pe de altă parte, expertul Valeriu Pașa de la Watchdog este de părere că în continuare lucrurile în justiție se mișcă lent, iar condamnările din ultimele zile nu produc efecte, în condițiile în care făptașii au aflat de sentință din timp și au reușit să fugă de justiție.
Valeriu PAȘA, EXPERT WATCHDOG.MD: „Atât Nesterovschi, cât și Lozovan sunt niște pești mici, iar procesul lor a durat foarte mult, având în vedere că aceștia au fost prinși de organele de drept practic în flagrant, cu toate dovezile pe masă. În mod normal această condamnare a lor trebuai să vină mult mai devreme.”
Alexandru TĂNASE, EX-PREȘEDINTELE CURȚII CONSTITUȚIONALE: „Cazul Nesterovschi și cealaltă deputată, ele nu sunt dosare de o complexitate atât de mare. Ele au fost tratate cu prioritate, din câte am înțeles eu de la CSM, pe ambele dosare au au avut loc câte 50-60 de ședințe de judecată, în mod normal trebuiau să fie pronunațate sentințele pe aceste doare. A bulversat opinia publică faptul că acești oameni care trebuiau în mod normal să se afle în sala de judecată sa-și asculte sentința, în momentul în care au aflat cam care ar putea fi sentința ei au dispărut. Și mai scandalos este modul cum au dispărut ei, anume că a fost implicată ambasada Federației Ruse, ceea ce este absolut inadmisibil.”
Potrivit experților, există riscul ca ceea ce se întâmplă acum să fie calificat drept presiuni politice înainte de un scrutin electoral.
Ion TĂBÎRȚĂ, ANALIST POLITIC: „Este important ca dosarele să fie bine instrumentate și pedeapsa să fie în conformitate cu legea pentru că în mod evident toți acești politicieni vor încerca să politizeze, să spună că este dosar politic. Toți au spus. Am văzut că doamna Guțul deja a amestecat și etnia găgăuză, a implicat-o că este presiune asupra ideii găgăuze, că vor să lichideze Unitatea Teritorială Autonomă Găgăuză, a mers la scrisori, Putin, Erdogan, Trump mai nou, încă puțin și ajunge la Papa de la Roma. De aceea este foarte important ca organul procuraturii să meargă pe buchia legii.”
Valeriu PAȘA, EXPERT WATCHDOG.MD: „În esență politicul exercită asupra justiției aceeași presiune pe care o facem și noi public, ceva de tipul încercăm să le batem obrazul, să le fie rușine pentru ce nu fac. Nu are capacitate reală, substanțială actuala guvernare să influențeze justiția, invers - poftim. Arhivele cu compromat a lui Plahotniuc nu au dispărut nicăieri.”
Miza alegerilor este mare, subliniază experții, pentru că probabilitatea ca după scrutin cei reținuți să fie eliberați este destul de mare.
Valeriu PAȘA, EXPERT WATCHDOG.MD: „Probabilitatea este foarte ridicată. Dacă ajung la putere prietenii celor care sunt acum condamnați, ei vor restabili controlul asupra justiției imediat și vor face ce vor ei, nu e mare noutate, s-a mai întâmplat.”