Se împlinesc 16 ani de la evenimentele tragice din 7 aprilie, când mii de tineri care au ieșit în stradă pentru că și-au dorit o schimbare, au fost umiliți și torturați de forțele de ordine. Au fost folosiți de politicieni, ne spun an de an autoritățile, și nu este o excepție nici în acest an. Președintele Parlamentului și-a exprimat speranța că cei care se fac vinovați vor răspunde, iar șefa statului Maia Sandu a spus că la 16 ani distanță, vedem din nou încercări de manipulare și de subminare a valorilor democratice.
Președintele Paralmentului, Igor Grosu spune că a fost martor ocular la evenimentele din 7 aprilie 2009 și că totul a început cu o mișcare sinceră a unor tineri care și-au dorit un alt viitor.
Igor GROSU, PREȘEDINTELE PARLAMENTULUI: „De acolo putem spune că s-a început și procesul de democratizare a Republicii Moldova, cu toate consecințele, ulterior apropierea noastră de procesul de integrare europeană, cu toate hopurile și metehnele care au urmat. Trebuie să fim ambele fațete, dar totodată și să învățăm lecția dureroasă a suferințelor umane care au fost și mai apoi a tuturor devastărilor la care au fost supuse instituțiile statului.”
Grigorie NOVAC, DEPUTAT PSRM: „O filă neagră din istoria țării noastre, ținând cont că din ambele părți erau cetățeni ai Republicii Moldova, cu pietre se arunca în moldoveni, se riposta tot către moldoveni. Asta mă duce la gândul că unii tineri care aveau cu totul altă intenție decât devastarea clădirilor sau acapararea puterii în stat, au fost folosiți din umbră de către unii politicieni.”
Faptul că unii politicieni stau în spatele degenerării situației din 7 aprilie 2009, auzim tot de la politicieni în fiecare an, dar nu se spun nume. Igor Grosu și-a exprimat speranța că principalii protagoniști sau cei care poartă responsabilitatea politică pentru cele întâmplate vor fi trași la răspundere.
Igor GROSU, PREȘEDINTELE PARLAMENTULUI: „Eu cred că mai sunt șanse, atâta timp cât Dumnezeu îi ține în viață. Unii din ei chiar încă stau în sala de plen a Parlamentului și eu tare mult sper că justiția nostră care, cu greu, dar e scuturată de metehnele trecutului, o să-și găsească timp și pentru acești „eroi” care au fost protagoniștii în special a părții a doua a evenimentelor din 7 aprilie, atunci când o întreagă operțiune de intimidare, de vânare, de tortură și așa mai departe a fost pusă la cale și sute și mii de tineri au fost intimidați, supuși unor tratamente inumane și așa mai departe.”
Deputații din opoziție sunt mai sceptici la acest capitol.
Grigorie NOVAC, DEPUTAT PSRM: „La ziua de azi asta nu e real pentru că în mod normal ar trebui să se condamne singuri pe dânșii și asta nu e real.”
În Parlament a fost orgnizată astăzi și o expoziție cu mai multe poze ce au imortalizat anumite momente din timpul evenimentelor din 7 aprilie 2009. Președintele țării, Maia Sandu, a scris un mesaj pe pagina sa facebook în care a spus La 16 ani distanță, vedem din nou încercări de manipulare și de subminare a valorilor democratice.
Maia SANDU, PREȘEDINTELE REPUBLICII MOLDOVA: „La 16 ani distanță, vedem din nou încercări de manipulare și de subminare a valorilor democratice. Dar astăzi Moldova este o țară care a învățat din durere, care a crescut în conștiință și care știe ce are de apărat. Adevărul, libertatea și demnitatea celor care au suferit pe 7 aprilie ne obligă să rămânem vigilenți. Trebuie să protejăm împreună ceea ce am câștigat cu atâta curaj: dreptul de a ne construi viitorul în libertate și pace.”
Tot într-un mesaj pe facebook premierul Dorin Recean a scris că 7 aprilie 2009 este despre libertate, este o amintire a curajului unui popor care nu a vrut să trăiască în tăcere și supunere.