Olanda, Danemarca, Suedia sau Austria sunt printre statele care au multe intrebari in ceea ce priveste aderarea Republicii Moldova la UE, iar Chisinaul mai are de munca pentru a le convinge ca autoritatile sunt gata sa inceapa negocierile in toamna. Despre asta a vorbit ministrul de Externe la In Profunzime. Nicu Popescu spune ca intrebarile acestor tari sunt legate de lupta impotriva coruptiei si de domeniul justitiei. Totusi, autoritatile sunt optimiste si cred ca tara noastra va incepe anul acesta negocierile de aderare.
Lorena BOGZA, PREZENTATOARE PRO TV: „Unde ne aflam si ce mai avem de facut pentru a ne face temele si a obtine in toamna un raspuns favorabil, o invitatie de deschidere a negocierilor?”
Nicu POPESCU, MINISTRUL DE EXTERNE AL REPUBLICII MOLDOVA: „Recomandarile Uniunii Europene cea mai mare parte sunt axate pe justitie si pe capacitatea administrativa. Pe justitie deja am demonstrat ca carul s-a urnit din loc. Greu, cu opozitie, cu sabotaj, cu tentative de deraiere, dar lucrurile se misca.”
Lorena BOGZA, PREZENTATOARE PRO TV: „Exista vreun risc sau e o certitudine ca in toamna vom fi invitati ca sa deschidem negocierile?”
Acest lucru a fost apreciat si de liderii europeni, a precizat Nicu Popescu.
Nicu POPESCU, MINISTRUL DE EXTERNE AL REPUBLICII MOLDOVA: „Nu exista lucruri certe in viitor, in special atunci cand ne referim la o decizie care depinde de 27 de state membre, fiecare cu propriile cicluri electorale, cu propriii experti.”
Lorena BOGZA, PREZENTATOARE PRO TV: „Care sunt statele unde mai avem de munca in procesul de convingere?”
Nicu POPESCU, MINISTRUL DE EXTERNE AL REPUBLICII MOLDOVA: „Deci, sunt state cu diferite preocupari. Sunt state care au o abordare mai geopolitica, care spun: deschidem usile, acceleram cat mai repede posibil aderarea Moldovei, a Ucrainei, a Macedoniei de Nord, a Albaniei. Sunt state care sprijina extinderea, inclusiv spre Republica Moldova, dar pun foarte multe intrebari, predominant legate de coruptie si domeniul justitiei. State precum Olanda, Danemarca, Suedia, Austria pun intrebari, dar si cetatenii nostri tot pun aceleasi intrebari, pentru ca cetatenii nostri tot nu vor ca institutiile noastre sa fie corupte.”
Lorena BOGZA, PREZENTATOARE PRO TV: „Atunci cand vorbim despre 7 ani, pe ce ne bazam? De ce acest termen?”
Nicu POPESCU, MINISTRUL DE EXTERNE AL REPUBLICII MOLDOVA: „Acesti 7 ani aproximativ coincid perioadei de negociere si aderare la UE a Romaniei. Acesti 7 ani ai nostri sunt o medie central europeana, dar aici trebuie sa tinem cont ca avem deja o zona de liber schimb cu UE, avem calatoriile fara vize, avem acordul de asociere.”
Republica Moldova a depus cererea de aderare la UE pe data de 3 martie anul trecut, iar in iunie a devenit stat candidat pentru aderarea la Uniunea Europeana. Tot atunci, Consiliul European a formulat un sir de conditii pe care tara noastra trebuie sa le indeplineasca, printre care reforme in domeniul justitiei, in sectorul administrativ si sa avanseze in lupta impotriva coruptiei. Urmatorul pas semnificativ in procesul de aderare este initierea negocierilor, iar autoritatile asteapta ca acest lucru sa se intample in toamna.
Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.