Deputatul Olesea Stamate a fost exclusă din PAS, însă nu și-a depus încă mandatul de deputat și spune că nici nu știe dacă o va face. Despre asta, Stamate a declarat în cadrul unei emisiuni televizate de la TVR Moldova.

„Nuștiu dacă o voi face. Așa cum am promis și în campania electorală și în toate comunicările mele cu cetățenii, eu voi continua să lupt pentru dreptate și pentru justiție, din ce ipostază voi face acest lucru, vom vedea. Voi comunica în scurt timp”, a declarat aceasta.

Olesea Stamate a fost exclusă din PAS. Formațiunea o învinuiește că amendamentele pe care le-a inclus la legea amnistiei au permis eliberarea din închisoare a unor deținuți periculoși condamnați pe viață. Se întâmplă la câteva zile după ce s-a aflat că unii dintre cei mai de temuți criminali din Moldova au ajuns la libertate. Olesea Stamate spune că toate acțiunile sale au fost corecte și legale.

Olesea Stamate este avocat de profesie, și ex-vicepreședintă a PAS. A condus Ministerul Justiției în perioada în care Maia Sandu s-a aflat în fruntea Guvernului. Până a intra în politică, Stamate a condus, timp de cinci ani, Asociația pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă, unde figurează ca membru fondator. Ulterior a deținut funcția de consilieră a șefei statului în domeniul justiției.

Citeste si : Doi interlopi condamnați la detenție pe viață, eliberați din penitenciar înainte de termen. Decizia, luată de același magistrat. Explicațiile Administrației Naționale a Penitenciarelor - VIDEO  

Decizia de eliberare a acelor doi a fost luată de judecătoria Orhei cu sediul la Rezina de același magistrat. Potrivit reprezentanților Administrației Naționale a Penitenciarelor, care a atacat decizia la Curtea de Apel, eliberarea celor doi a fost posibilă în baza articolului 91 care oferă deținuților pe viață șansa să-și revizuiască pedeapsa după ispașirea unui anumit termen. 

Articolul 91, care este prevăzut în codul penal din 2002, oferă posibilitatea deținuților pe viață să-și reducă termenul de pedeapsă după 25 ani de detenție. La baza deciziilor de eliberare a celor doi a stat inclusiv o caracteristică bună a penitenciarului din Rezina. Experții în justiție spun că decizia judecătorului este una tehnică. 

Citeste si : Unii dintre cei mai temuți criminali din Moldova, bănuiți de comiterea mai multor asasinate. Ce știm despre Sinegur și Radulov, interlopii eliberați? Imagini din arhiva PRO TV - VIDEO 

Disputele în jurul eliberării celor doi criminali din închisoare au apărut în spațiul public după ce fostul procuror și candidat la prezidențiale, Alexandr Stoianoglo, a scris despre asta pe pagina sa de facebook. Stoianoglo acuză partidul de guvernare că ar fi permis grațierea și eliberarea mai multor criminali și interlopi periculoși, făcând aluzie la anumite modificări făcute în 2021 la legea amnistiei. Experții juridici nu văd probleme legate de legislație.