Republica Moldova și-a luat avânt pe calea spre Uniunea Europeană acum 3 ani, când a depus cererea de aderare. Atunci ne-am exprimat dorința fermă de a face parte din comunitatea europeană, iar în toți acești ani am trăit poate cele mai importante evenimente din istoria de după independență. Astăzi, suntem stat candidat, la un pas de deschiderea capitolelor de negocieri, iar despre tot ce s-a întâmplat și ce urmează se va scrie, cu siguranță, în manualele de istorie.

După ani de promisiuni neîndeplinite, speranțe goale și discursuri fără urmări despre aderarea Moldovei la Uniunea Europeană, ziua de 3 martie 2022 a fost una care a intrat în istoria țării - Chișinăul și-a exprimat ferm dorința de a fi parte a familiei europene.

Maia SANDU, PREȘEDINTELE REPUBLICII MOLDOVA: „Semnăm cerearea de aderare la Uniunea Europeană.”

În mai puțin de două luni chestionarul privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeana era completat și transmis la Bruxelles.

Maia SANDU, PREȘEDINTELE REPUBLICII MOLDOVA: „Integrarea Republicii Molodva în Uniunea Europeană este proiectul nostru de țară.”

Cu aceeași pași rapizi și o deschidere fără precedent a țărilor europene, în două luni, pe 23 iunie 2022, alături de Ucraina, Republica Moldova a primit statutul de țară candidat, fiind apreciată de cei mai importanți lideri ai UE.

Charles MICHEL, EX-PREȘEDINTELE CONSILIULUI EUROPEAN: „Acord istoric, decizie istorica. Astazi noi am decis sa recunoastem perspectiva europeana a Ucrainei, Moldovei si Georgiei. Noi am decis sa oferim statutul de tara candidat pentru Ucraina si Moldova.”

Ursula VON DER LEYEN, ȘEFA COMISIEI EUROPENE: „Acesta este un moment definitoriu si o zi foarte buna pentru Europa de azi. L-am felicitat calduros pe presedintele Zelenski, presedintele Sandu.”

Emmanuel MACRON, PREȘEDINTELE FRANȚEI: „Situatia politica din Moldova a necesitat de a raspunde cu aceeasi generozitate si sa reactionam.”

Toată comunitatea europeană declara că Moldova aparține familiei UE și că merită să fie sprijinită în parcursul său către integrare.

Josep BORRELL, FOSTUL ÎNALT REPREZENTANT AL UE PENTRU AFACERI EXTERNE: „Astazi este o zi cu adevarat istorica atat pentru Uniunea Europeana, cat si pentru Republica Moldova. Tarii i-a fost oferita posibilitatea ca, in viitor, sa devina membra a UE, o comunitate care este un simbol al pacii, al securitatii si prosperitatii pe continentul nostru. Le spunem clar moldovenilor: sunteti parte a familiei europene.”

A urmat o perioadă în care la Chișinău au venit mai mulți lideri europeni, și nu doar, decât în toata istoria Moldovei independente.

 „- Doamnă președinte, sunt bucuros să vă văd.”

„Sunt sigură că locul Moldovei este în Uniunea Europeană.”

Moldova era prezentă practic în toate discursurile rostite la cele mai importante evenimente ale lumii. Ex-președintele american, Biden, a și cerut aplauze pentru moldoveni într-unul din discursurile sale rostite acum doi ani la Varșovia.

În mai 2023, moldovenii și-au reconfirmat dorinta de aderare la Uniunea Europeana, venind la Marea Adunare „Moldova europeana.” S-au adunat în centrul capitalei, dar și în diasporă.

Maia SANDU, PRESEDINTELE REPUBLICII MOLDOVA: „Moldova va adera la Uniunea Europeană și acest lucru trebuie să se întâmple până în 2030.” 

Iar peste cateva zile am trait un alt eveniment istoric, fără precedent. Pe 1 iunie 2023 țara noastră găzduiește reuniunea comunității politice europene și ajunge din nou cap de afiș la toate publicațiile din lume. Zeci de lideri politici din Uniunea Europeană s-au adunat în satul Bulboaca, la 40 de kilometri de Chisinau, pentru a transmite un mesaj de sprijin Moldovei. 

Astfel de evenimente dedicate sprijinului Moldovei și Ucrainei au tot avut loc în diferite state, iar anul trecut țara noastră a primit undă verde pentru deschiderea negocierilor de aderare, o decizie care a venit la prima reuniune interguvernamentală Moldova-UE.

Hadja LAHBIB, EX-MINISTRUL DE EXTERNE AL BELGIEI: „Suntem cu toții conștienți că negocierile de aderare sunt un proces riguros și solicitant, dar suntem încrezători că Moldova poate reuși.”

Următorul test a fost referendumul constituțional pentru integrarea europeană a Moldovei, pe care moldovenii l-au trecut în ciuda interferențelor rusești în alegeri.

Au urmat vizite, reuniuni, acordarea unui pachet de sprijin de aproape 2 miliarde de lei ce urmează să ajungă treptat în țara noastră, iar azi un alt eveniment istoric, summitul Moldova-UE.

Daniela ANDREEV, REPORTER PRO TV: „Acum Republica Moldova așteaptă deschiderea capitolelor de negociere, un moment pe cât de tehnic, pe atât de important. Deschiderea negocierilor de aderare ar urma să facă parcursul nostru european ireversibil, dar sigur o condiție majoră este ca reformele pornite și cerute de UE să fie duse până la capăt. Unicul impediment pentru țara noastră este acum împotrivirea Ungariei față de o decizie similară în raport cu Ucraina, țară cu care Moldova merge la pachet. În acest sens liderii europeni speră să găsească un compromis cu liderii maghiari, dar când și cum s-ar putea întâmpla asta, nu există nicio certitudine. Daniela ANDREEV, PRO TV.”