Parlamentul a aprobat proiectul de lege care are drept scop modificarea modalitatii de indexare a pensiilor si altor prestatii sociale si, prin urmare, cresterea coeficientului de indexare.

Publicat:12.03.2021, 16:22

PROIECTUL de lege propune mentinerea indexarii bianuale a pensiilor – in aprilie si in octombrie, dar cu un nou mecanism de aplicare a acesteia, incepand cu 1 aprilie anul curent. 

Astfel, in aprilie 2021, coeficientul de indexare a pensiilor va constitui media cresterii anuale a indicelui preturilor de consum pentru ultimii trei ani – 2018, 2019, 2020, iar in octombrie – rata inflatiei inregistrata in primul semestru al anului in curs. Coeficientul de indexare se va stabili de Guvern.

De mentionat ca modalitatea indexarii care este in vigoare actualmente presupune  ca, la 1 aprilie coeficientul de indexare urma sa constituie rata inflatiei inregistrate  in ultimul semestru al anului precedent anului indexarii. Conform datelor statistice, la finele perioadei de referinta – semestrului doi al anului 2020 a fost inregistrata o deflatie de -0,68%.

Noua modalitate de indexare a pensiilor a impus modificarea Legii privind sistemul unic de pensii, Legii bugetului asigurarilor sociale de stat si Legii bugetului de stat pentru anul 2021.

Argumentand necesitatea proiectului, Vicepresedintele Comisiei protectie sociala, sanatate si familie, Vladimir Odnostalco, a mentionat ca oamenii nu trebuie sa sufere din cauza ca uneori legile sunt imperfecte si necesita corectari.  

Initiativa legislativa in cauza apartine deputatilor din Fractiunea parlamentara PSRM. Autorii mentioneaza ca la 1 aprilie anul curent pensiile urmeaza a fi indexate dupa noua modalitate, cu 3,89%. Totodata, se va mentine indexarea pensiilor la data de 01 octombrie – conform prognozelor, aceasta va fi de 3,2%. Astfel, in total, indexarea va constitui aproximativ 7% anual, specifica autorii proiectului de lege.

Vicepresedintele Parlamentului, Vlad Batrincea, a mentionat ca proiectul vine ca raspuns la provocarile sociale cauzate de criza pandemica, cei mai vulnerabili fiind pensionarii. ”Ei trebuie sa fie protejati, iar noi, Parlamentul, trebuie sa dam dovada de vointa politica pentru a le ajuta”, a declarat Vlad Batrincea.

De indexarea pensiilor si prestatiilor sociale ar urma sa beneficieze peste 731 de mii de cetateni.