Numarul membrilor Curtii Supreme de Justitie va fi redus, de la 33 la 20, si doar jumatate dintre ei vor fi judecatori. Restul vor fi reprezentanti ai altor profesii juridice, precum avocati, procurori sau profesori universitari in domeniul dreptului. Sunt cateva dintre prevederile proiectului de reformare a CSJ care a fost votat astazi in prima lectura de deputatii PAS.
Veronica MIHAILOV-MORARU, MINISTRUL JUSTITIEI:„In linii generale, proiectul prevede urmatoarele modificari majore: micsorarea numarului de judecatori in Curtea Suprema, de la 33 la 20 de functii de judecatori.”
Instanta va avea si o alta componenta.
Veronica MIHAILOV-MORARU, MINISTRUL JUSTITIEI:„Modificarea componentei Curtii Supreme prin asigurarea accesului la functiile de judecatori ai CSJ atat pentru judecatori, in numar de 11, cat si pentru non-judecatori in numar de 9, adica din randul avocatilor, profesorilor universitari in domeniul dreptului si procurori.”
Legea introduce criterii pentru accederea in functia de judecator la CSJ, iar candidatii vor fi promovati in baza unui concurs organizat de Consiliul Superior al Magistraturii.
Veronica MIHAILOV-MORARU, MINISTRUL JUSTITIEI:„Stabilirea experientei de munca necesara pentru accederea in functia de judecator a Curtii Supreme va fi de cel putin 8 ani lucrati in calitate de judecator pentru persoanele care au activat in calitate de judecatori in instantele judecatoresti. Cel putin 6 ani pentru persoanele care au activat in calitate de judecator la CC sau CEDO, cel putin 10 ani pentru candidatii selectati din randul juristilor, non-judecatori.”
Ministrul justitiei sustine ca legea a fost avizata pozitiv de Comisia de la Venetia, dupa un proces lung de consultari si ca atunci cand a fost elaborata, a fost inspirata din experienta altor state, precum Estonia sau Finlanda. Comunistii si socialistii nu au votat proiectul.
Vladimir VORONIN, LIDER PCR:„Dumneavoastra, autorii acestei legi, sunteti convinsi ca in cadrul cestei legi nu o sa fie sau o sa fie asigurata neimplicarea cadrului politic in activitatea acestei Curti?”
Veronica MIHAILOV-MORARU, MINISTRUL JUSTITIEI: „Da, suntem siguri, deoarece, in procesul de selectare a acestor membri rolul si decizia ii apartine CSM-ului. Respectiv, CSM atunci cand va decide selectarea membrilor ii va propune presedintelui.”
Vasile BOLEA, DEPUTAT PSRM: „Ati blocat CSM ca organ de administrare a instantelor judecatoresti, a justitiei de la noi din tara. Eu cred ca in cazul de fata trebuie sa avem o abordare chibzuita si sa avem un consens larg in acest sens si sa intreprindem toate masurile pentru deblocarea treburilor in CSJ, in CSM, dar cu asemenea abordari dupa principiul „eu sunt sesful”, noi departe nu vom ajunge.”
Tot in prima lectura a fost votat si proiectul care prevede evaluarea externa a judecatorilor si candidatilor de la CSJ.
Veronica MIHAILOV-MORARU, MINISTRUL JUSTITIEI:„Scopul proiectului este asigurarea integritatii judecatorilor CSJ si a candidatilor care vor dori sa devina judecatori. Se propune reglementarea procesului si criteriile de evaluare a integritatilor Curtii si candidatilor. Structura si modul de organizare a comisiei de evaluare si in acest sens va fi creata o noua comisie, care va avea ca responsabilitate evaluarea candidatilor si a judecatorilor.”
Evaluarea va fi efectuata o singura data, in termen de sase luni de la demararea procedurii. Membrii Comisiei vor analiza informatii referitoare la integritatea etica si financiara, iar decizia de pomovare a candidatilor va apartine tot Consiliului Superior al Magistraturii, unde vor ajunge rapoartele de la comisia de evaluare.
Veronica MIHAILOV-MORARU, MINISTRUL JUSTITIEI: „Nepromovarea evaluarii integritatii se va solda cu eliberarea din functia de judecator si respectiv interzicerea de a exercita functia timp de 7 ani de zile.”
Nici aceasta lege nu a fost sustinuta de opozitie.
Vlad BATRINCEA, DEPUTAT PSRM:„Haideti sa spunem lucrurilor pe nume ce se intampla in justitie si de ce este blocata justitia, si de ce este blocat sistemul procuraturii. Pe motiv ca, este foarte simplu, nu v-ati dus departe de Plahotniuc, este dorinta de a controla politic sistemul.”
Igor GROSU, PRESEDINTELE PARLAMENTULUI REPUBLICII MOLDOVA:„Daca judecatorii aveau o masa critica de oameni cu caracter in tagma lor, sa se dune la adunarea lor fermecata, legitima si sa spuna, oameni buni 30 de ani noi ne-am facut imagine in tara asta, prin deciziile noastre bune-rele, mai mult din pacate rele. Haideti sa scapam de balastul asta care ne face o defavoare, nu au vrut.”
Proiectul a fost sustinut in prima lectura de 58 de deputati PAS.
Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.