Astazi, in cadrul unei conferinte de presa, Coalitia pentru Unitate si Bunastare (CUB) si un grup de deputati din Rada Suprema a Ucrainei reprezentand partidul „Sluga Naroda” au anuntat despre initierea unui parteneriat politic. 

Publicat:05.06.2023, 15:35

Ambele partide fac parte din grupul liberalilor europeni ALDE, iar vizita la Chisinau a deputatilor ucraineni are loc la o saptamana dupa Congresul de la Stockholm, care a confirmat aderarea cu drepturi depline a CUB si consolidarea pozitiei sale in cadrul celui de-al treilea grup politic in Uniunea Europeana. 

„Noi sustinem efortul eroic al poporului ucrainean in lupta contra agresiunii militare rusesti si recuperarea deplina a controlului suveran al Ucrainei asupra teritoriilor uzurpate de statul agresor, restabilirea suveranitatii, integritatii si independentei Ucrainei, in spiritul dreptului international. Condamnam crimele de razboi si distrugerile masive contra Ucrainei. Sustinem necesitatea unei cooperari mult mai intense intre Ucraina si Republica Moldova in vederea combaterii terorismului, in toate formele si manifestarile sale, restabilirii pacii, reglementarii zonelor de conflict mocnit”, a sustinut Igor Munteanu.

La randul sau, Vadym Halaichuk, Secretarul General al Partidului „Sluga Naroda”, Vicepresedinte al Comisiei pentru Integrare Europeana din Rada Suprema a Ucrainei, a apreciat mult initierea unui dialog consistent cu partidul CUB, iar prima vizita pe care o intreprind deputatii ucraineni are drept scop stabilirea unui parteneriat corect in beneficiul interesului national al Ucrainei si Republicii Moldova. 

Presedintele CUB, Igor Munteanu, a anuntat despre negocierea unui Acord de cooperare intre CUB si Sluga Naroda, urmand ca documentul sa fie aprobat la urmatoarele sedinte ale Biroului politic al celor doua formatiuni politice, intemeiat pe sustinerea valorilor democratice, a legaturilor politice, istorice, economice si culturale comune, precum si sustinerea reciproca a aderarii depline si efective a Ucrainei si Republicii Moldova la Uniunea Europeana. Pentru ca facem parte simultan din cea mai larga familie europeana, ALDE, CUB si Sluga Naroda isi exprima interesul de a dezvolta un parteneriat activ si eficient de cooperare politica, care sa fie util interesului national al Ucrainei si Republicii Moldova, care sa sporeasca dialogul reciproc, sa intareasca cooperarea si intelegerea comuna, sa oferim sprijin in formate multilaterale in care exista interes. 

De asemenea, Igor Munteanu a mentionat ca partidul Coalitia pentru Unitate si Bunastare este un partid liberal pro-european, care opteaza nu doar pentru aderarea la UE, dar si pentru includerea sa plenara in sistemul occidental de securitate colectiva, cunoscut prin numele de NATO. La randul sau, Fedir Venislavski, Seful Subcomitetului pentru Aparare si Securitatea de Stat din Rada Superioara a subliniat ca efortul politic de constituire a unui parteneriat politic porneste de la existenta unui bagaj consistent de legaturi istorice si culturale, afinitati culturale si identitate clar europeana. 

Republica Moldova si Ucraina au multe legaturi si conexiuni istorice dar si probleme asemanatoare. „Cu regret, statutul de neutralitate pe care il are Republica Moldova in Constitutie nu este o garantie de neagresiune din partea unui atacator. Federatia Rusa a demonstrat ca pentru ea, orice norma a dreptului international nu are nici o greutate”. De asemenea, oficialul a mentionat ca Federatia Rusa duce un razboi terorist impotriva Ucrainei si a distrus peste 39 mii case de locuit, peste 3 mii de institutii de invatamant, peste o mie de institutii medicale si monumente de arhitectura si culturale. „In acest razboi nedrept, de partea Ucrainei este toata lumea civilizata”, a conchis Fedir Venislavski. 

In cadrul vizitei de doua zile la Chisinau a deputatilor din Rada Suprema a Ucrainei, cele doua formatiuni au pus bazele unei platforme solide de comunicare si au fortificat relatiile bilaterale. In particular, partile au convenit sa constituie grupuri comune de lucru, prin care sa se identifice solutii la probleme legate de comertul reciproc, transport, agricultura si exporturi, inclusiv in ceea ce priveste remedierea problemelor agricultorilor moldoveni, afectati de socul destramarii lanturilor logistice din Ucraina, ca urmare a agresiunii militare. Partile au initiat consultari asupra unor viziuni comune asupra modalitatilor de rezolvare comprehensiva a conflictului transnistrean, sporirea nivelului de securitate regionala si schimbul de experienta politica si sprijin reciproc.