PAS a contestat la Curtea de Apel Chisinau hotararea CEC in cazul sectiilor de votare din strainatate. Sergiu Litvinenco spune ca decizia Comisiei Electorale Centrale privind deschiderea a doar 139 de sectii de vot peste hotare pentru alegerile parlamentare anticipate este ilegala.

Publicat:07.06.2021, 10:53

"PAS a contestat in aceasta dimineata la Curtea de Apel Chisinau hotararea vadit ilegala a CEC in cazul sectiilor de votare din strainatate. Cerem in continuare CEC-ului sa-si modifice hotararea si sa intre in legalitate", spune Sergiu Litvinenco.

Acum doua zile, Comisia Electorala Centrala a anuntat ca vor fi organizate 139 de sectii de votare in strainatate pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie.

Potrivit CEC, sectiile de votare vor fi constituite pe langa misiunile diplomatice si oficiile consulare ale Republicii Moldova, dar si in alte localitati, in baza numarului de alegatori care au participat la scrutinul precedent, organizat in circumscriptia nationala, a datelor de pe urma inregistrarii prealabile, precum si pe baza informatiilor obtinute de catre MAEIE de la autoritatile competente ale tarilor de resedinta a cetatenilor Republicii Moldova privind numarul acestora si locul aflarii acestora.

Citeste si :  PAS va contesta decizia Comisiei Electorale Centrale de a organiza 139 de sectii de votare in strainatate: "Este o batjocura"

Decizia CEC a fost dur criticata de unii politicieni. Presedinta Maia Sandu a mentionat ca decizia CECeste o batjocura fata de sutele de mii de cetateni care vor sa voteze si o incalcare sfidatoare a legii. 

"Majoritatea dodonista din CEC a mers iarasi impotriva poporului si a incalcat criteriile legale ce stau la baza stabilirii numarului de sectii de votare in afara tarii. Cozile din alegerile prezidentiale, insuficienta buletinelor de vot, numarul mare de inregistrari prealabile au aratat clar necesitatea cresterii numarului sectiilor de vot peste hotare. Somez CEC sa-si revada imediat decizia - sa respecte legea si sa asigure dreptul la vot. Incercarea de a bloca votul oamenilor si de a salva pielea hotilor Dodon-Plahotniuc-Sor nu va trece!", a spus Maia Sandu.

Indignat a fost si vicepresedintele PAS, Sergiu Litvinenco care a spus ca va depune o plangere pe numele lui Maxim Lebedinschi.

Sergiu LITVINENCO, VICEPRESEDINTELE PAS:"Comisia Electorala Centrala a adoptat totusi propunerea lui Maxim Lebedinschi si, respectiv, pentru diaspora se propun doar 139 de sectii de votare. ”Eroii” dodonisti ai zilei care au sfidat legea intr-un mod atat de obraznic sunt: Maxim Lebedinschi, Vadim Filipov, Vasile Gafton, Veaceslav Agrigoroaie si Andrei Volentir. Vom contesta hotararea vadit ilegala in justitie. De asemenea, examinez posibilitatea depunerii plangerii penale pe numele lui Maxim Lebedinschi. Incalcarea unor norme imperative ale legii nu poate fi lasata fara niciun fel de actiuni. In acelasi timp, aceasta hotarare este primul pas in directia fraudarii alegerilor. Iar fraudarii trebuie sa ne opunem. Si ne vom opune."

Citeste si :  PLDM despre decizia CEC de a reduce numarul sectiilor de votare in diaspora: "O incalcare flagranta a dreptului constitutional"

Iar cei de la PLDM au spus ca vor contesta decizia Comisiei Electorale Centrale de a micsora numarul de sectii de votare in strainatate. Totodata partidul anunta ca va participa la protestul organizat de PAS.

Citeste si :  Secretarul general al ministrului de externe: "Speram ca CEC isi va revedea decizia pentru votul din diaspora"

Decizia Comisiei Electorale Centrale privind deschiderea a doar 139 de sectii de vot peste hotare pentru alegerile parlamentare anticipate nu a fost coordonata cu Ministerul Afacerilor Externe si Integrarii Europene care a propus 190, a declarat Europei Libere, Eugen Revenco, secretarul general al ministrului de externe, cel care coordoneaza deschiderea sectiilor de votare in strainatate la scrutinul din 11 iulie, scrie moldova.europalibera.org