Partidul Actiune si Solidaritate a obtinut victoria absoluta la alegerile de ieri, fiind prima formatiune de centru dreapta din istoria Republicii Moldova care ia majoritatea in Parlament. Pe locul doi s-a clasat Blocul Comunistilor si Socialistilor, fiind urmat de Partidul Sor. Conform datelor preliminare, PAS ar obtine 63 de mandate, ceea ce i-ar permite sa formeze un Guvern.

Publicat:12.07.2021, 12:05

Dupa procesarea tuturor proceselor verbale, rezultatele preliminare prezentate de CEC arata ca PAS a obtinut aproape 53 la suta din voturile alegatorilor, obtinand in felul acesta o victorie covarsitoare in fata celorlalti 22 de concurenti. Pe locul doi s-a clasat Blocul Comunistilor si Socialistilor, cu putin peste 27%, iar pe locul 3 este Partidul Sor cu aproape 6%. Alte partide sau blocuri nu au mai trecut pragul electoral de 5% si, respectiv, 7%.

FORMATIUNILE CARE AJUNG IN PARLAMENT:

PAS – 52,80%

BECS – 27,17%

PP Sor – 5,74%

In urma calculelor in baza rezultatelor preliminare, Partidul Actiune si Solidaritate ar putea avea 63 de mandate, fiind foarte aproape de o majoritate constitutionala care necesita 67 de mandate. Blocul Comunistilor si Socialistilor ar putea ocupa 32 de fotolii, iar Partidul Sor obtine 6 mandate, cu unul mai putin decat la scrutinul de acum 2 ani.

Calcul preliminar al mandatelor distribuite in Parlament

PAS – 63 mandate

BECS – 32 mandate

PP SOR – 6 mandate

Membrii si simpatizantii PAS au sarbatorit aseara victoria in alegeri.

Acestia au amenajat o scena in aer liber si au instalat un ecran imens de pe care urmareau rezultatele. Au adus chiar si o ghereta unde toti cei prezenti puteau sa bea cafea. Pentru fiecare punct procentual adaugat la rezultatul PAS, toata lumea striga si aplauda.

Iar la un moment dat au cantat toti imnul formatiunii, cu care s-au lansat in campania electorala.

Aproape de miezul noptii sarbatoarea a luat amploare, fiind adusa si o fanfara.

N-a durat mult si toti s-au prins intr-o hora.

Sarbatoarea a durat pana dupa miezul noptii si la sediul partidului. La alegerile parlamentare din 2019 PAS a obtinut 15 mandate, ceea ce inseamna de aproape 3 ori mai putin decat la anticipatele de ieri. Liderul PAS, Igor Grosu, a declarat aseara la In Profunzime ca formatiunea sa este gata sa preia guvernarea si are deja pregatit si cabinetul de ministri.

Igor GROSU, LIDER INTERIMAR PAS:„- Dumneavoastra prim-ministru?

 - Haideti sa avem rabdare...”