PAS vine cu o foaie de parcurs in care sunt prevazute doua scenarii care ar duce la declansarea alegerilor parlamentare anticipate. Deputatul Sergiu Litvinenco a descris detaliat fiecare pas.

Publicat:15.12.2020, 08:51

"Exista doua scenarii pentru declansarea alegerilor parlamentare. In SCENARIUL NR.1 (atunci cand cel putin 51 de deputati nu voteaza de doua ori pentru investirea unui nou guvern) alegerile pot avea loc la 25 aprilie 2021, 2 mai 2021, 9 mai 2021 sau la 16 mai 2021. In SCENARIUL NR.2 (atunci cand nu exista certitudinea ca nu se gasesc 51 de deputati care sa nu voteze un nou guvern) alegerile pot avea loc la 30 mai 2021, 6 iunie 2021, 13 iunie 2021 sau la 27 iunie 2021. In ambele scenarii, decizia cu privire la data concreta apartine Presedintelui Republicii Moldova, Maia Sandu", a scris Litvinenco pe facebook.

SCENARIUL NR.1

Pasul 1. 25 decembrie 2020 – Guvernul Chicu sau Prim-ministrul Ion Chicu isi da demisia ori i se acorda vot de neincredere (prin motiune de cenzura).

Pasul 2. 26 decembrie 2020 – Presedintele Republicii Moldova Maia Sandu cheama fractiunile parlamentare la consultari. Pe baza unui calendar determinat de Presedintele tarii, in aceeasi zi au loc consultarile respective.

Pasul 3. 27 decembrie 2020 – Presedintele Republicii Moldova Maia Sandu desemneaza un candidat la functia de Prim-ministru si-l autorizeaza sa intocmeasca programul de activitate si lista Guvernului.

Pasul 4. 28 decembrie 2020 – candidatul la functia de Prim-ministru cere Parlamentului votul de incredere asupra programului de activitate si a intregii liste a Guvernului, inaintand un demers corespunzator legislativului.

Pasul 5. 28 decembrie 2020 – Presedintele Parlamentului, receptionand demersul candidatului la functia de Prim-ministru, convoaca Parlamentul in sesiune extraordinara sau speciala pentru ziua 31 decembrie 2020.

Pasul 6. 31 decembrie 2020 – Parlamentul este convocat in sedinta plenara. In cadrul acesteia, Parlamentul respinge votul de incredere asupra programului de activitate si listei Guvernului (adica se intrunesc mai putin decat 51 de voturi) sau sedinta nu este deliberativa in lipsa de cvorum. Din aceasta data – 31 decembrie 2020 – incep sa curga cele 45 de zile prevazute la art.85 alin.(2) din Constitutie.

Pasul 7. 1 ianuarie 2021 – 14 februarie 2021 – se mai urmeaza o data actiunile descrise in pasii 2 – 6.

Pasul 8. 15 februarie 2021 (adica in a 46-a zi de la prima solicitare de investitura) – Presedintele Republicii Moldova solicita Curtii Constitutionale sa constate, prin aviz, circumstantele care justifica dizolvarea Parlamentului.

Pasul 9. 16 februarie 2021 – Curtea Constitutionala emite un aviz prin care constata circumstantele care justifica dizolvarea Parlamentului.

Pasul 10: 17 februarie 2021 – Presedintele Republicii Moldova emite decretul cu privire la dizolvarea Parlamentului si stabilirea datei alegerilor anticipate.

Deputatul spune ca atunci alegerile parlamentare anticipate se pot desfasura intre data de 19 aprilie 2021 si 16 mai 2021.

SCENARIUL NR.2

Deputatul spune ca in acest scenariu nu se va mai merge pe dizolvarea Parlamentului potrivit art.85 alin.(2) din Constitutie, ci potrivit art.85 alin.(1) din Constitutie asa cum acesta a fost interpretat de jurisprudenta Curtii Constitutionale (conform Hotararii nr.30/2013, ”termenul de 3 luni incepe sa curga de la data aparitiei circumstantelor ce au determinat necesitatea formarii unui nou Guvern, curge indiferent de declansarea procedurilor de formare a noului Guvern sau/si de efectuarea procedurilor prevazute de alineatul (2) al articolului 85 din Constitutie, include perioadele de consultare a fractiunilor parlamentare si de efectuare a altor proceduri legale si constituie termenul limita pentru formarea noului Guvern”).

Pasii necesari:

Pasul 1. 25 decembrie 2020 – Guvernul Chicu sau Prim-ministrul Ion Chicu isi da demisia ori i se acorda vot de neincredere (prin motiune de cenzura). Din aceasta data – 25 decembrie 2020 – incep sa curga cele 3 luni prevazute la art.85 alin.(1) din Constitutie.

Pasul 2. 26 decembrie 2020 – Presedintele Republicii Moldova Maia Sandu cheama fractiunile parlamentare la consultari. Pe baza unui calendar determinat de Presedintele tarii, in aceeasi zi au loc consultarile respective.

Pasul 3. 26 decembrie 2020 – 25 martie 2021 – Nu se consuma procedurile prevazute de Hotararea nr.30/2013 cum, de exemplu: Presedintele Republicii Moldova nu desemneaza un candidat la functia de Prim-ministru; candidatul la functia de Prim-ministru nu prezinta Parlamentului demersul cu privire la programul si lista Guvernului; Presedintele Parlamentului nu convoaca sesiunea extraordinara sau speciala, ori, odata convocata, nu este cvorum la sedinta Parlamentului respectiva; candidatul la functia de Prim-ministru nu se prezinta in plenul Parlamentului pentru a solicita vot de incredere pentru programul de activitate si lista Guvernului; sau oricare alte circumstante si situatii.

Pasul 4. 26 martie 2021 (in prima zi de la expirarea celor 3 luni de la demisia Guvernului sau a Prim-ministrului ori acordarea votului de neincredere) – Presedintele Republicii Moldova cheama fractiunile parlamentare la consultari. Pe baza unui calendar determinat de Presedintele tarii, in aceeasi zi au loc consultarile respective.

Pasul 5. 26 martie 2021 (in prima zi de la expirarea celor 3 luni de la demisia Guvernului sau a Prim-ministrului) – Presedintele Republicii Moldova solicita Curtii Constitutionale sa constate, prin aviz, circumstantele care justifica dizolvarea Parlamentului.

Pasul 6. 27 martie 2021 – Curtea Constitutionala emite un aviz prin care constata circumstantele care justifica dizolvarea Parlamentului.

Pasul 7. 28 martie 2021 – Presedintele Republicii Moldova emite decretul cu privire la dizolvarea Parlamentului si stabilirea datei alegerilor anticipate.

Alegerile parlamentare anticipate se pot desfasura intre data de 28 mai 2021 si 27 iunie 2021.

"Acest calendar arata ca ”negocierile informale” in care ne tot baga unii sunt povesti de adormit copiii. Daca se doreste sa mergem in anticipate, parlamentarii din alte fractiuni pot achiesa la SCENARIUL nr.1 pe care, impreuna, sa-l ducem la indeplinire. Daca nu doresc, apoi sa spuna asta transant si atunci noi va trebui sa mergem pe SCENARIUL nr.2. Alta cale nu exista", a adaugat deputatul.

Recent, fractiunea PSRM a cheamat la discutii neformale pe liderii sau reprezentantii fractiunilor parlamentare pentru a stabili o foaie de parcurs pentru dizolvarea Parlamentului. La acest apel a raspuns doar platforma parlamentara "Pentru Moldova". Atunci, cei de la PAS au spus ca nu exista nicio necesitate in discutii formale sau informale, intrucat Constitutia prevede deja conditiile de declansare a alegerilor parlamentare anticipate. 

Citeste si :  Apelul PSRM la dialog: doar "Pentru Moldova" a mers sa discute cu socialistii despre dizolvarea Parlamentului - VIDEO
Citeste si :  Reactia PAS, dupa ce PSRM i-a chemat la discutii: "Dupa coalizarea cu Sor, PSRM a devenit partid oligarhic, dar noi cu asa ceva de principiu nu avem cum sa discutam institutionalizat"
Citeste si :  Socialistii cheama repetat fractiunile parlamentare la dialog pentru a decide pasii pentru organizarea scrutinului anticipat. Reactia PSRM, dupa protestul din PMAN
Citeste si :  Socialistii cheama la discutii PAS, Platforma DA, PDM si SOR. Batrancea: "Parlamentul nu este o jucarie, ci un organ ales de cetateni si exista proceduri legale pentru a fi dizolvat" - VIDEO