Consiliul Suprem de Securitate ar putea deveni organ central de coordonare și decizie în domeniul securității naționale. O inițiativă a partidului de guvernare vine să schimbe statutul acestei instituții, deciziile sale devenind din consultative, în executorii. Președintele Parlamentului, dar și cel al comisiei securitate națională a legislativului spun că legea vine să racordeze atribuțiile CSS la noile realități în ceea ce privește pericolele de securitate națională și regională. Proiectul a stârnit critici.
Lilian CARP, PREȘEDINTELE COMISIEI SECURITATE NAȚIONALĂ: „CSS-ul devine din organ consultativ unul executiv nu este ceva nou, în alte state există o asemenea modalitate de organizare a CSS-ului și deciziile sunt unele obligatorii. În cazul în care CSS-ul este unul consultativ, în mare parte este unul mai mult decorativ.”
Instituția trebuie să aibă un rol în procesul de administrare, crede președintele comisiei securitate națională a Parlamentului, Lilian Carp.
Lilian CARP, PREȘEDINTELE COMISIEI SECURITATE NAȚIONALĂ: „Este o consolidare a funcției președintelui pentru a putea să se implice în securitatea Republicii Moldova, să nu fie doar o funcție declarativă așa cum este astăzi, iar președintele va avea pârghii reale pentru a putea să influiențeze procesele pentru securitatea statului.”
Șeful legislativului afirmă că inițiativa este întârziată, ținând cont de noile realități și riscuri în domeniul securității naționale.
Igor GROSU, PREȘEDINTELE PARLAMENTULUI: „În climatul, în conjunctura de securitate pe care noi o avem și o trăim la moment, este nevoie de a face ca aceste decizii foarte importante, de altfel să aibă un caracter obligatoriu pentru instituțiile care participă acolo. Că e BNM, că e Parlament, că e Guvern, o altă instituție, SIS și altele care sunt vizate în dependență de subiect. Noi prin această inițiativă nu facem decât să racordăm la realitățile de securitate pe care le avem în zonă, în țară și așa mai departe.”
Există și un articol care prevede sancțiuni pentru instituțiile care nu vor îndeplini deciziile Consiliului Suprem de Securitate, dar încă au loc dezbateri referitor la această idee, precizează Carp.
Lilian CARP, PREȘEDINTELE COMISIEI SECURITATE NAȚIONALĂ: „Toate deciziile CSS-ului sunt în conformitate cu legislația. Fiecărei instituții i se oferă recomandări așa cum se face și acum, mai departe ele acționează în baza legilor speciale.”
Opoziția critică ideea partidului de guvernare de a schimba statutul CSS.
Adrian ALBU, DEPUTAT PSRM: „Este un proiect anticonstituțional, un proiect care crează premise de uzurpare a puterii în stat de către o instituție și un proiect care, dacă vom continua într-un astfel de ordine de idei, vom ajunge să fim o țară dictatorială în cel mai simplu caz.”
Constantin STARÎȘ, DEPUTAT PCRM: „Dar ce substituie această structură? Judecățile, parlamentul, procuratura generală sau anticorupție, ce o să substituie această structură în frunte cu Maia Sandu? Pentru mine nu este clar.”
Cei din opoziție își exprimă teama că CSS ar putea interveni în procesul electoral. Pe de altă parte, instituția prezidențială salută ideea.
„Într-un context de securitate tot mai complex, mecanismele statului trebuie adaptate realităților. Constituția Republicii Moldova prevede că președintele este garantul suveranității, independenței naționale, al unității și integrității teritoriale. Pentru a putea exercita aceste atribuții, șeful statului trebuie să dispună de instrumente și mecanisme adecvate, cu strictă respectare a legii fundamentale. Credem că sunt justificate propunerile legislative și suntem deschiși să discutăm cu comisia parlamentară acest proiect de lege”, ne-au spus reprezentanții de la Președinție într-un comentariu.
Propunerile fac parte dintr-un proiect de modificări legislative, care să fie în concordanță cu strategia națională de securitate și sunt la etapa consultărilor publice, urmând să fie înregistrate în Parlament.