Oligarhul Vladimir Plahotniuc, care se află într-o închisoare de maximă securitate din Grecia, ar fi dobândit, în mod legal, un pașaport românesc în septembrie 2020, la un an și câteva luni după ce a pierdut puterea și a fugit din Republica Moldova. Documentul ar fi valabil, conform unor surse ale Ziarului de Gardă din România, potrivit zgd.md.
Sursele mai menționează că celelalte documente românești emise pe alt nume decât Plahotniuc (Mihai Antohe, n.red.), dar care conțin fotografia oligarhului, nu figurează în bazele de date ale autorităților române, existând suspiciuni rezonabile că nu sunt autentice.
În această dimineață, Poliția Republicii Moldova a publicat lista actelor ridicate de autoritățile elene din timpul perchezițiilor din vila de lux închiriată de Plahotniuc în Grecia. Potrivit informațiilor, în cazul fostului lider PD au fost identificate 21 de acte, pașapoarte, cărți de identitate, dar și permise de conducere, pretins a fi eliberate de state precum România, Bulgaria, Ucraina, Rusia, Irak sau Vanuatu.
„Poliția Republicii Moldova, prin intermediul Direcției cooperare polițienească internațională a IGP, a fost informată de autoritățile din Grecia despre identitățile deținute și multitudinea actelor pretins a fi eliberate de diferite state lui Vladimir Plahotniuc și Constantin Țuțu. În timpul perchezițiilor corporale la Aeroport, dar și la domiciliu, au fost găsite o serie de documente cu identități diferite. Unele dintre ele aparțin aceluiași stat, dar au identitate diferită, fotografie diferită, data/luna/anul nașterii diferit”, se explică în comunicatul emis de poliție.
Acte ridicate, care aparțin lui Vladimir PLAHOTNIUC
- Carte de identitate- Vanuatu- pe numele AL SHAHEEN Fereyduon Shaheen Yako
- Permis de conducere- România, eliberat la 7 mai 2025- ANTOHE Mihai
- Permis de conducere- România, eliberat la 10 februarie 2020- ANTOHE Mihai
- Permis de conducere- Ucraina, eliberat la 15 septembrie 2021- TAUSHANZHY Mykhailo
- Permis de conducere- Republica Moldova, eliberat la 9 octombrie 2018- PLAHOTNIUC Vladimir
- Carte de identitate (fotografie diferită)- România, eliberat la 19 martie 2024- ANTOHE Mihai
- Carte de identitate (fotografie diferită)- România, eliberat la 19 martie 2024- ANTOHE Mihai
- Pașaport -Vanuatu, eliberat la 9 septembrie 2022- AL SHAHEEN Fereyduon Shaheen Yako
- Pașaport- Irak, eliberat la 15 mai 2018- AL SHAHEEN Fereyduon Shaheen Yako
- Pașaport- Federația Rusă, eliberat la 14 aprilie 2021- KIRSANOV Stanislav
- Pașaport- Republica Moldova, eliberat la 23 aprilie 2019- PLAHOTNIUC Vladimir
- Pașaport- România, eliberat la 9 septembrie 2020- PLAHOTNIUC Vladimir
- Pașaport- România, eliberat la 25 februarie 2020- ANTOHE Mihai
- Pașaport- Ucraina, eliberat la 20 noiembrie 2019- TAUSHANZHY Mykhailo
- Pașaport- Ucraina (intern)- TAUSHANZHY Mykhailo
- Pașaport- Republica Moldova, eliberat la 14 iunie 2019- PLAHOTNIUC Vladimir
- Permis de conducere- Federația Rusă, eliberat la 18 octombrie 2023- KIRSANOV Stanislav
- Carte de identitate- Bulgaria- TAUSHANOV Mihail
- Pașaport- Bulgaria, eliberat la 4 iulie 2024- TAUSHANOV Mihail
- Pașaport- Federația Rusă, eliberat la 25 ianuarie 2021- TAUSHANOV Mihail
- Permis de conducere- Bulgaria, eliberat la 16 ianuarie 2023- TAUSHANOV Mihail
Acte ridicate, care aparțin lui Constantin ȚUȚU
- Carte de identitate- România, eliberat la 5 septembrie 2024- SÎLI Andrie
- Carte de identitate- Bulgaria- SILI Andrie
- Permis de conducere- România, eliberat la 18 aprilie 2023- SÎLI Andrie
- Permis de ședere- Bulgaria- SILI Andrie
- Pașaport- România, eliberat la 7 noiembrie 2022- SÎLI Andrie
Totodată, responsabilii de la Inspectoratul General al Poliției menționează că ulterior reținerii celor doi, au mai remis o serie de solicitări altor state, pentru a stabili și preciza alte informații legate de respectivii cetățeni.
Procurorii eleni au emis ieri un mandat de arest pe un termen de 40 de zile pe numele lui Plahotniuc termen prevăzut de Convenția Europeană de extrădare, timp în care statele solicitante pot transmite documentele oficiale pentru inițierea procedurii. Decizia autorităților grecești poate fi contestată în instanță. Și Constantin Țuțu a fost plasat ieri în arest.
Cei doi au fost reținuți marți pe aeroportul din Atena, în timp ce încercau să ajungă în Dubai. În aceeași zi, ministerul Justiției a anunțat că a inițiat procedura de extrădare în privința lui Plahotniuc și urmează să trimită o solicitare către autoritățile elene. Țuțu nu este căutat de autoritățile noastre, acesta fiind reținut în baza unei notificări din partea Federației Ruse.
Vlad Plahotniuc este considerat unul dintre principalii beneficiari ai furtului miliardului. Dosarul frauda bancară, în care este vizat, a ajuns în instanță acum doi ani și este examinat în lipsa acestuia. Fiind o figură controversată, numele lui Plahotniuc este legat și de alte dosare – Metalferos, cel privind procurarea frauduloasă a blanchetelor pentru pașapoarte, dar are cateva dosare deschise și în Rusia, unde este acuzat de participare la operațiunea Laundromat.
În 2016, când la putere era Partidul Democrat, Țuțu a fost achitat în dosarul omorului lui Alexei Veretco. Inițial acesta a fost învinuit de complicitate, însă, după ce unul dintre inculpați și-a asumat vinovăția, Țuțu a rămas să fie cercetat pentru huliganism, după care a fost scutit de responsabilitate. Acesta, însă este învinuit de escrocherie și spălare de bani. Potrivit procurorilor, Țuțu ar fi primit 20 de mii de euro de la rudele unui bărbat aflat în arest pentru a influența decizia procurorilor de a-l elibera.
Fostul deputat a părasit Republica Moldova, după ce acum patru ani democrații au cedat puterea. În martie 2022, Țuțu a revenit în țară și s-a predat procurorilor la Vama Leușeni-Albița, fiind dat în căutare de Interpol. Fostul deputat PD este cercetat penal și în Rusia pentru trafic de droguri, în dosar fiind vizat și Plahotniuc.