Pomană electorală sau acoperirea cheltuielilor pentru a diminua impactul crizei energetice? Experții economici spun că cei circa 8 miliarde de lei, anunțați de premier în cadrul bugetului plus, vor fi alocați, în mare parte, pentru cheltuieli curente. Așadar, potrivit analiștilor, investițiile reale vor fi modeste, iar bugetul nu va contribui semnificativ la dezvoltarea economică a țării.

Veaceslav IONIȚĂ, EXPERT ECONOMIC IDIS VIITORUL: “Guvernul face modificări bugetare în fiecare an, dar anul acesta suntem în an electoral și s-au gândit să “brănduiască” un proces obișnuit și i-au dat o poreclă buget plus.”

Marin GOSPODARENCO, DIRECTOR AL CENTRULUI ANALITIC ECONOMICA: "Suma care acoperă această rectificare este din resurse financiare externe exclusiv. Undeva 48% sunt granturi și 52% sunt credite."

Potrivit experților, o bună parte din bani va merge pentru acoperirea cheltuielilor curente.

Marin GOSPODARENCO, DIRECTOR AL CENTRULUI ANALITIC ECONOMICA: "Vorbim despre compensația la căldură, compensația la lumină pe factură, compensații oferite în sezonul rece iese că doar tehnic fac rectificarea pe o parte din resursele financiare."

Veaceslav IONIȚĂ, EXPERT ECONOMIC IDIS VIITORUL: “Mai mult de jumătate din această sumă nu are nicio treabă cu toate inițiativele din simplu motiv că au fost votate mai înainte. CSE a votat peste 3 miliarde de lei ajutor energetic, pe diferite programe, încă în luna februarie, acum bugetul pur și simplu execută o decizia a comisie.”

O parte din suma de 8 miliarde de lei va fi pentru investiții capitale, totuși cei mai mulți bani vor fi alocați pentru cheltuieli curente.

Marin GOSPODARENCO, DIRECTOR AL CENTRULUI ANALITIC ECONOMICA: “Dacă vorbim de investițiile capitale, ele nu sunt atât de mari. Sunt în valoare de până la 30% din totalul acestei rectificări de 8 miliarde. Vorbim de 1 miliard pentru drumuri locale, e puțin. Dacă vorbim de 200 de milioane pentru modernizarea cantinelor școlilor din țară, iarăși este o sumă modestă.”

Acestea însă ar putea duce la o ușoară dezvoltare a economiei.

Marin GOSPODARENCO, DIRECTOR AL CENTRULUI ANALITIC ECONOMICA: "Prin drumuri bune atragem mai mulți investitori atât locali, cât și străini, și dezvoltăm economia. Prin 200 de milioane pentru agricultură, ar dezvolta un mic sector, ceea ce ar crea plus valoare la economie și ar contribui la PIB."

Guvernul anunța că 4 miliarde de lei vor fi pentru compensații și eficiență energetică, iar alte 4 miliarde pentru drumuri, antreprenori, agricultori sau școli.
Suma de circa 8 miliarde de lei este oferită de Uniunea Europeană.

Veaceslav IONIȚĂ, EXPERT ECONOMIC IDIS VIITORUL: “Această dependență totală externă, plus să nu uităm, tu majorezi pensia pe baza banilor pe care îi vei primi de peste hotare, dar la anul ce vei face. Pensia odată majorată nu o mai poți scădea. Salariile majorate nu le mai poți scădea.”

Bugetul plus a fost prezentat săptămâna trecută de premierul Dorin Recean și a fost votat ieri în prima lectură în Parlament.