"Poporul l-a pedepsit pe Dodon". Asta spuneau responsabilii din Partidul Comunistilor, dupa ce Maia Sandu a castigat alegerile prezidentiale in noiembrie 2020. Dupa scrutinul de ieri, Vladimir Voronin inca nu a reactionat. 

Publicat:12.07.2021, 10:48

Declaratia comunistilor in noiembrie 2020, dupa alegerile prezidentiale:

"Toti cunosc faptul ca Partidul Comunistilor a boicotat asa-numitele alegeri prezidentiale. Noi si acum continuam sa fim pe pozitia ca ele au fost anticonstitutionale. Noi, comunistii, nu putem sa nu ne indignam ca, in timpul campaniei electorale, nici unul din candidati n-a declarat necesitatea readucerii Moldovei in spatiul constitutional. Acest important element nu-l contine nici programul candidatului invingator la alegeri.

De aceea, si de acum inainte vom insista asupra faptului ca, fara intoarcerea la normele constitutionale, este imposibila nu numai depasirea consecintelor capturarii statului de catre gruparile oligarhice si mafiote, ci si dezvoltarea normala a tarii in ansamblu. Iata de ce la momentul dat, dar si in viitor, noi o consideram si o vom considera pe Maia Sandu ca inca un presedinte neconstitutional al Republicii Moldova.

Aceasta e cauza din care PCRM nu poate aprecia totalurile alegerilor din punct de vedere juridic: presedintele ales este la fel de neconstitutional, ca si cel precedent.In schimb, avem tot dreptul sa le analizam din punct de vedere politic si al rezultatului practic", spun cei de la PCRM.

In comunicat se mentioneaza ca Igor Dodon a pierdut alegerile cu un rezultat rusinos. 

"In acest context, cu certitudine putem afirma ca rezultatul final constatat de Comisia Electorala Centrala inseamna nu atat victoria Maiei Sandu, cat catastrofala infrangere a lui Dodon. In timpul celui de al doilea tur al alegerilor, prin votul lor, alegatorii au demonstrat un convingator spirit protestatar. Acesta e un final firesc al dubioasei cai a respectivului carierist, tradator, om corupt si intrigant. Devenind „cal de posta” al oligarhilor, Dodon a tradat increderea alegatorilor pentru „culioacele negre” ticsite cu dolari si euro.

Si asta s-a intamplat nu acum, ci in indepartatul an 2012, cand Dodon a tradat Partidul Comunistilor. Vrem sa-i amintim candidatului invingator ca partidul nostru l-a criticat in cel mai dur mod pe Dodon, dar si PSRM, chiar si in timpurile cand Dodon a salvat guvernarea AIE, – din a carei componenta facea parte si Maia Sandu –, votandu-l pe Nicolae Timofti. PCRM a continuat sa-l demaste pe acest iuda si atunci cand Maia Sandu se afla impreuna cu el in aceeasi coalitie.

Procesul de inseninare a mintii oamenilor a durat multa vreme. Dar, pana la urma, asta s-a intamplat! Ochii li s-au deschis, asa incat ei au vazut lucrurile in adevarata lor lumina. Si l-au pedepsit pe Dodon pentru ingamfare, obraznicie, fatarnicie, lacomie si neghiobie. Pentru un politician, o asemenea situatie e ca si o sentinta.

In general, nici nu ti se invarteste limba sa vorbesti despre Dodon ca despre un politician. El a fost un functionar destul de bun, un surubas al masinii birocratice, de la care se cerea staruinta si punctualitate. Dar adevarat politician, exponent al intereselor societatii sau, cel putin, a unei parti a societatii, el asa si nu a devenit. Pe dansul l-au captivat interesele egoiste – bani, calatorii, case, masini, terenuri de pamant. Pe toate acestea el in mod siret le numea „valori traditionale”. Si acest fapt e pasibil de pedeapsa. Cum se spune, ulciorul nu merge de multe ori la apa…"

Totodata, PCRM considera plecarea lui Dodon de pe scena politica ca un fapt inevitabil si ca depinde doar de vointa politica a actualei conduceri a tarii daca el o va parasi pentru totdeauna si in catuse.

"Astazi nu e deloc simplu sa ne dam seama la ce am putea sa ne asteptam de la Maia Sandu in ipostaza de sef de stat. Programul ei electoral este extrem de vag si lipsit de concretitudine. Principala lui teza a fost lupta impotriva coruptiei. Ce-i drept, una din lozinci, – „Vom curati presedintia de coruptie” –, a redus aceasta lupta pana la perimetrul aparatului prezidential. Si asta in timp ce coruptia a patruns in toate sferele vietii noastre atat pe verticala, cat si pe orizontala.

Lupta impotriva coruptiei este o prioritate importanta. Dar am vrea sa aflam mai detaliat cum anume va lupta dumneaei impotriva acesteia. De asemenea, ar fi bine sa aflam ce masuri planifica Maia Sandu sa realizeze in economie, sfera sociala, sfera sanatatii, sfera educatiei. Cum va contribui dumneaei la consolidarea statalitatii Moldovei? Si daca nu se vor resimti relatiile ei „speciale” cu Bucurestiul asupra suveranitatii tarii. In ce mod se va desfasura procesul de reglementare a diferendului transnistrean? Nu se va ciocni oare de provocari societatea noastra polietnica, in care se vorbeste in mai multe limbi? Si ce loc vor ocupa in lista de prioritati ale politicii externe relatiile cu Rusia si cu alte tari din CSI?

Primele declaratii facute de Maia Sandu dupa alegerea sa referitor la aceste probleme delicate si complicate sunt precaute si verificate. Dar noi cunoastem cat de mult se pot indeparta politicienii de promisiunile lor. Dodon, care n-a indeplinit nimic din ceea ce a promis, este cea mai elocventa dovada.

Mai Sandu a invins la alegeri nicidecum datorita capacitatilor sale practice si politice. Ea a invins doar pentru ca l-a avut in calitate de adversar pe un imbecil indragostit de sine, ca Dodon.

Doar de ea depinde daca va reusi de buna seama sa devina presedinte nu pentru o mana de fanati sau pentru anturajul sau apropiat, ci pentru toti cetatenii tarii.

Iar pentru asta, in opinia noastra, pentru inceput, ea trebuie sa faca doi pasi importanti.

Primul: sa insiste asupra revizuirii deciziei Curtii Constitutionale adoptate in martie, 2016 la dictarea lui Plahotniuc in interesele lui Dodon. Asta o poate face insasi Curtea Constitutionala. Asta se poate face printr-un referendum.

Tara trebuie sa se intoarca in campul juridic si constitutional. Fara asta, Maia Sandu nu are si nici nu va avea dreptul sa vorbeasca despre legitimitatea sa in calitate de sef de stat si nici despre legalitate in tara.

Al doilea: sa contribuie la dizolvarea actualei componente a Parlamentului, care deloc nu corespunde alegerii facute de cetatenii tarii. Doar alegerile parlamentare noi in organul legislativ ii vor permite Moldovei sa aiba un Parlament legitim si capabil de activitate.

E necesar ca Maia Sandu sa faca acesti doi pasi nu pentru a-si intari pozitia sa in functia de presedinte. Acesti doi pasi sunt necesari tarii si poporului Moldovei, pentru a dobandi posibilitatea de a trai si a se dezvolta conform Legii", mai este scris in comunicatul PCRM.

Citeste si :   "Poporul l-a pedepsit pe Dodon". Prima reactie a lui Vladimir Voronin, dupa ce Maia Sandu a castigat alegerile prezidentiale