Ilan Sor ar fi beneficiat de pe urma instrainarii bunurilor aflate ilegal in proprietatea Confederatiei Nationale a Sindicatelor. Asta a stabilit comisia parlamentara care a analizat subiectul. Sanatorii, hoteluri sau agentii de turism erau vandute la un pret mai mic, iar apoi puse drept gaj pentru obtinerea unor credite. Presedintele confederatiei ne-a spus ca va reveni maine cu o reactie, iar Ilan Sor a negat acuzatiile intr-un live pe facebook. 

Publicat:10.06.2021, 23:00

Membrii comisiei de ancheta sustin ca in 2005 Confederatia Nationala a Sindicatelor din Moldova ar fi obtinut ilegal dreptul de proprietate pe mai multe bunuri.

Lilian CARP, DEPUTAT PAS:“48 de obiective, printre care sanatorii din Republica Moldova si cele de pe teritoriul Ucrainei. Baze turistice, hoteluri, birouri de turism, case de cultura ale sindicatelor si altele.”

Potrivit deputatilor, aceste bunuri erau falimentate intentionat pentru a fi vandute la un pret mai mic. Asa cum s-a intamplat, de exemplu, in cazul hotelului Cosmos. 

Vasile NASTASE, DEPUTAT PLATFORMA DA:“Noul proprietar a pus hotelul in gaj, ulterior, cu 29 milioane de dolari. Ceea ce sugereaza ca valoarea reala a hotelului este de cel putin 40 sau 50 de milioane de dolari. Adica de 10 ori mai mare decat pretul cu care a fost vandut.”

Schema ar fi fost pusa la cale de un grup condus de presedintele Confederatiei, Oleg Budza, iar comisia a stabilit ca in spate ar fi fost un beneficiar. 

Lilian CARP, DEPUTAT PAS:“Grupul de companii afiliate lui Ilan Sor a devenit cel mai mare beneficiar al celor mai valoroase bunuri a sindicatelor. “Scopul urmarit de acesta a fost de a le utiliza in calitate de gaj pentru obtinerea frauduloasa a unor credite.”

Intr-un live pe facebook, fugarul Ilan Sor, condamnat de prima instanta pentru fraude la BEM, a recunoscut ca a cumparat hotelul Cosmos, pe care ulterior l-a vandut, dar a negat celelalte acuzatii.

Ilan SOR, LIDERUL PARTIDULUI SOR:“Nu imi este placut cand cineva ma invinuieste de furt, in special la Confederatia Sindicatelor careia noi i-am achitat mult mai mult decat au platit alte state. In 2008, dupa declansarea crizei, tuturor le era greu si nu ne gandeam la constructia sau reconstructia hotelului.”

Presedintele Confederatiei Nationale a Sindicatelor, Oleg Budza, ne-a spus ca maine va veni cu o reactie intr-o conferinta de presa. Acum jumatate de an a fost formata o comisie parlamentare de ancheta pentru a investiga modul in care au fost vandute proprietatile sindicatelor in perioada anilor 2005-2011.