Presedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a promulgat mai multe legi. Totodata, sefa statului a intors Parlamentului pentru reexaminare legile care contin probleme majore, potrivit sefei statului.
„Alianta Sor-PSRM a votat pe banda rulanta o serie de legi pe ultima suta de metri a fostului Parlament. Mai multe dintre ele au denumiri frumoase, dar contin prevederi pentru hoti, pun costurile de implementare pe umerii oamenilor cinstiti si contin in articole, scrise vag, portite de coruptie pentru scheme de delapidare si instrainare a bunurilor publice. Am analizat aceste legi si am decis sa le intorc in Parlament pe cele cu probleme majore. Viitorul Parlament le va reexamina si va decide ce face - le va modifica, pentru a elimina deficientele, sau le va retrage”, a spus Maia Sandu.
Astfel, sefa statului a respins Legea nr. 71 din 23.04.2021, promovata de socialisti si Sor drept o lege ce ar anula datoria miliardului furat.
„In primul rand, orice lege pe tema miliardului furat, votata de deputatii lui Sor, nu are cum sa fie bine intentionata. In al doilea rand, e vorba de o lege similara celei declarate neconstitutionala acum doua luni. Dar cel mai important - legea data nicidecum nu usureaza povara acestei datorii pentru cetateni.
Miliardul furat cum a fost la hoti, asa si va ramane la ei, daca nu se apuca procuratura de treaba. Ceea ce se intampla prin aceasta lege este transformarea unei datorii de stat in inflatie si instabilitate financiara. Cu alte cuvinte, tot cetatenii achita miliardul furat, dar deja prin preturi crescute si dobanzi mai mari la credite. Este un exemplu clar de manipulare a opiniei publice, cu titlu pompos si continut infect al legilor cu care ne-au deprins partidele corupte. Nu promulg legi mincinoase”, a subliniat presedintele tarii.
Au fost intoarse Parlamentului si legile nr. 69 si nr. 70 din 23.04.2021, prin care statul ar fi compensat cheltuielile pentru energia electrica pentru consumatorii casnici pentru lunile aprilie si mai. Motivul mentionat de catre sefa statului este inechitatea.
„Ajutorul statului pe perioada pandemiei trebuie sa mearga spre cei care chiar au nevoie. Aprobarea acestei legi ar insemna ca din impozitele noastre, ale tuturor, vor primi compensatii si oamenii cu venituri mari si foarte mari. Aceste compensatii trebuie sa ajunga la oamenii nevoiasi, nu la deputati si ministri sau la proprietari de castele si masini luxoase”, a argumentat Maia Sandu.
De asemenea, Presedintele Republicii Moldova a refuzat promulgarea Legii nr. 60, privind comertul intern. Potrivit sefei statului, este o lege pornita dintr-o intentie buna, dar, in varianta in care a fost votata, aceasta va conduce la cresterea preturilor si incalca angajamentele din Acordul de Asociere cu Uniunea Europeana: „Promulgarea legii in formula actuala va afecta exporturile spre Uniunea Europeana. Pana in iulie, cand o sa avem un alt Parlament, o sa propunem o varianta imbunatatita a acestei legi”.
Un alt act remis Parlamentului este Legea nr. 53 din 22.04.2021, care ar fi condus la cresterea cheltuielilor furnizorilor de energie electrica cu peste 20 de milioane de lei anual, cost ce urma sa fie pus in tariful la energia electrica. „Inteleg ca socialistii se bucura de fiecare scumpire, crezand ca asta loveste in presedinte, dar e o abordare primitiva si lipsita de respect fata de cetateni. Oamenii inteleg foarte bine situatia”, a mentionat sefa statului.
La fel, au fost restituite Legea nr. 52 din 22.04.2021, „care creeaza premise de coruptibilitate si lacune legale ce pot permite instrainarea terenurilor publice, o practica populara la prietenii deputatilor corupti”, si Legea nr. 72, ce ar acorda actualului guvern interimar dreptul de a semna tratate internationale care implica angajamente financiare pentru Republica Moldova si dreptul de a angaja si demite persoane cu functie de demnitate publica si functionari. „E tarziu pentru dregerea busuiocului. Au ramas mai putin de doua luni pana la alegeri. Moldova nu are niciun angajament financiar international care nu ar rabda doua luni pentru a fi semnat, iar numirile si demisiile in agentii si ministere trebuie sa le faca guvernul plenipotentiar, care va fi numit dupa alegeri, nu Voicu, Nagacevschi sau alti oameni intamplatori dintr-un guvern demis”, a afirmat sefa statului.
Presedintele Republicii Moldova a promulgat urmatoarele legi:
1. nr. 58 din 22.04.2021 pentru modificarea articolului 9 din Legea nr. 909/1992 privind protectia sociala a cetatenilor care au avut de suferit de pe urma catastrofei de la Cernobal;
2. nr. 59 din 22 aprilie 2021 pentru modificarea unor acte normative;
3. nr. 61 din 22.04.2021, cu privire la modificarea Legii nr. 1435/2002 pentru completarea diferentei de tarife la energia electrica si la gaze naturale utilizate de locuitorii unor localitati din raioanele Dubasari si Causeni si ai satului Varnita din raionul Anenii Noi;
4. nr. 62 din 22.04.2021, privind instituirea unor masuri de sustinere a activitatii de intreprinzator;
5. nr. 63 din 22.04.2021, pentru modificarea unor acte normative;
6. nr. 76 din 23.04.2021, cu privire la impozitarea speciala a serviciilor realizate in cadrul activitatilor atribuite la sectiunea I a Clasificatorului activitatilor din economia Moldovei si care prevede diminuarea TVA pana la 6% in sectorul HoReCa pe perioada starii de urgenta in sanatatea publica.
„Astfel, am incheiat socotelile cu Parlamentul ales in 2019 conform regulilor Plahotniuc-Dodon. Pot rasufla usurata, pentru ca nu voi mai primi legi pline de siretlicuri, capcane si motivatie coruptionala. In acest Parlament am fost aleasa si eu - pe circumscriptia Europa, de catre moldovenii alungati din propria tara de coruptie, nedreptate si saracie. A fost un Parlament in care a avut loc debarcarea regimului Plahotniuc, cu un partener de coalitie care tremura de frica. A fost un Parlament in care am fost votata premier si apoi demisa din functie pentru agenda prea curajoasa de reforma a justitiei. In noiembrie 2019 acest Parlament a dat jos Guvernul condus de mine, iar peste un an, cu ajutorul cetatenilor, am scapat de acest Parlament. Dizolvarea Parlamentului deschide portile catre noi oportunitati, catre ordine si dezvoltare in tara noastra.
Privesc in viitor cu optimism. Am incredere ca cetatenii vor sti sa aleaga graul de neghina. Avem nevoie de o gura de aer proaspat in Moldova. Avem nevoie de energie, dreptate, incredere, promisiuni tinute, investitii, stabilitate, guvernare responsabila, implicare cetateneasca. Chem cetatenii sa iasa masiv la vot. E un moment de cotitura in istoria tarii noastre. In ce directie vom merge? Cui vom incredinta responsabilitatea conducerii tarii? Voi decideti. Cetatenii. Am toata increderea in oamenii tarii si stiu ca pentru Moldova vin vremuri bune”, a spus Maia Sandu.