Prima transa din banii imprumutati de la rusi va veni in aprilie, sustine prim-ministrul. Ion Chicu a anuntat ca este vorba de 200 de milioane de dolari. Creditul este oferit pentru o perioada de 10 ani cu o dobanda care inca se mai...negocieaza.

Publicat:02.03.2020, 20:11

Ion CHICU, PRIM-MINISTRUL REPUBLICII MOLDOVA: “Va fi acordat creditul pe 10 ani, procentul este in jur de 2. Discutam pana la sfarsitul saptamanii. Banii ar trebui sa vina in prima jumatate a lunii aprilie. Pana atunci, ei nici nu ne trebuiesc pe cont, pentru ca lucrarile nu incep pana atunci.”

Anterior, ambasadorul UE la Chisinau mentiona ca imprumuturile oferite de bancile europene sunt mult mai avantajoase. Intrebati de ce nu s-a apelat si de aceasta data la oferta europeana, autoritatile noastre au raspuns ca vor sa diversifice finantatorii. In ianuarie si februarie au fost anuntate deja licitatiile pentru selectarea companiilor care sa se ocupe de reparatia drumurilor din Moldova. 250 de km vor fi reparati din prima transa a imprumutului din Rusia, inclusiv si o parte din centura Chisinau. Pentru anul 2020 au fost alocati, in total, 7 miliarde de lei pentru reparatia drumurilor din tara. Totusi, pentru reabilitarea tuturor portiunilor stricate este nevoie de o suma mai mare de bani, afirma premierul.

Ion CHICU, PRIM-MINISTRUL REPUBLICII MOLDOVA: “Vorbim de 1400 de km si costul ar fi de un milion de euro km. Da, respectiv puteti face matematica.”

Intors de la Moscova, in noiembrie 2019, Chicu anunta despre un credit de la rusi de 500 de milioane de dolari. Ulterior, Igor Dodon a spus ca banii sunt pentru renovarea drumurilor. Astazi, premierul nu a vorbit despre a doua transa a creditului. Acest imprumut ar veni sa inlocuiasca banii pe care Guvernul Sandu ii negocia cu Romania, mentioneaza reprezentantii PAS. Bucurestiul ar fi trebuit sa ne dea credit cu o dobanda de aproximativ 1,5%, lucru care nu s-a mai intamplat dupa caderea cabinetului Sandu. Astazi, PAS ne-a spus ca in cazul banilor de la rusi...

Partidul Actiune si Solidaritate

“Trebuie sa vedem care sunt celelalte elemente ale creditului, cum ar fi rata de asigurare"

Documentul final semnat intre ministerul nostru de finante si cel de la Kremlin nu este deocamdata gata.