Printre initiativele sociale prezentate astazi de Igor Dodon sunt si cateva din ideile incluse in programul fostului premier Maia Sandu. Seful statului a promis majorari de salarii, ajutoare de sarbatori si alocatii mai mari pentru pensionari sau veterani. Pe alocuri, presedintele s-a inspirat si de la democrati.
Sapte initiative sociale au fost enuntate astazi de la sediul Resedintei de Stat de catre Igor Dodon.
Initiative sociale:
- suport unic de sarbatori de 700 de lei pentru pensionari si beneficiarii de alocatii sociale
- indexarea de doua ori pe an a pensiilor
- garantarea pensiei pentru o perioada de 5 ani, in cazul decesului unuia dintre soti
- majorarea alocatiei lunare pentru veteranii de razboi de la 100 la 300 de lei
- majorarea ajutorului pentru perioada rece a anului de la 350 la 500 de lei
- majorarea indemnizatiei pentru tinerii specialisti in medicina si farmaceutica
- majorarea salariilor in sectorul bugetar, in medie cu 10%
Prima pare sa fi fost preluata de la democrati, din perioada cand acestia erau la guvernare. Si anume ca pensionarii si beneficiarii de alocatii sociale sa primeasca cate 700 de lei inainte de sarbatorile de iarna. A doua initiativa presupune indexarea de doua ori pe an a pensiilor, adica in aprilie si octombrie. A treia propunere se refera la garantarea pensiei pentru cinci ani inainte, dupa moartea unuia dintre soti.
Igor DODON, PRESEDINTELE REPUBLICII MOLDOVA: „Este corect, ca pentru o perioada de cel putin 5 ani, dupa iesirea la pensie, in caz de deces, unul dintre soti sa primeasca pensia care o merita cel care a plecat din viata.”
In continuare, Dodon ne da asigurari ca alocatia lunara pentru veteranii de razboi va creste, de la 100 la 300 de lei. Majorarea era prevazuta si de fostul premier – Maia Sandu, in Bugetul solidaritatii pentru anul 2020. A cincea initiativa inseamna ajutor in prag de iarna pentru persoanele vulnerabile, idee, la fel preluata de la cabinetul precedent.
„Am luat decizia sa majoram ajutorul pentru perioada rece a anului de la 350 de lei la 500 de lei.”
„Cresterea ajutorului pentru perioada rece a anului de la 350 la 500 de lei pe luna.”
A sasea este cresterea indemnizatiei pentru tinerii specialisti, asa cum prognoza si Maia Sandu.
„Majorarea de trei ori a indemnizatiilor unice pentru absolventii medici si farmacisti. De la 45 de mii de lei la 1200 de mii de lei.”
Iar ultima din lista presedintelui ii include pe angajatii la stat.
„In anul urmator se preconizeaza majorarea de salariu pe sectorul bugetar in mediu va fi cu 10 procente.”
„Cresterea salariilor bugetare cu 10 procente.”
Pentru ca toate acestea sa devina reale este nevoie si de votul majoritatii parlamentare, iar socialistii au 36 de voturi in Parlament.
Zinaida GRECEANII, PRESEDINTELE PARLAMENTULUI: „Eu vreau sa vad acel deputat care nu o sa sustina o initiativa sociala in interesul cetateanului.”
Contactata de Pro TV, Natalia Gavrilita, fostul ministru al finantelor, ne-a spus ca multe dintre proiectele pe care cabinetul Sandu le avea in plan urmau sa fie finantate din granturi si imprumuturi externe la dobanzi mici, ceea ce actulului executiv i-ar fi imposibil, din cauza relatiilor nu tocmai favorabile cu partenerii europeni. Astazi, Ion Chicu nu ne-a explicat din ce bani se vor duce la bun sfarsit promisiunile.