Opt candidati au fost inregistrati in cursa pentru alegerile prezidentiale din 1 noiembrie. Numele a doi dintre ei figureaza nu doar in buletinul de vot, dar si in dosare penale in care sunt invinuiti de contrabanda, tentativa de omor sau trafic de influenta. Si numele unui alt candidat este vizat intr-un proces penal, incetat insa din lipsa de probe. 

Publicat:10.10.2020, 16:40

ZdG a analizat activitatea celor opt „prezidentiabili” si va prezinta cele mai importante repere ale activitatii lor prin prisma averii, intereselor si integritatii. 

Luni, 5 octombrie, au fost inregistrati ultimii doi aspiranti la fotoliul de presedinte: Octavian Ticu si Dorin Chirtoaca. Anterior, Comisia Electorala Centrala (CEC) i-a inregistrat pe Renato Usatii, Andrei Nastase, Tudor Deliu, Igor Dodon, Violeta Ivanov si Maia Sandu. 

Nr.1: Declaratii controversate, relatii cu lumea interlopa si dosare penale

Renato Usatii (41 de ani), candidatul Partidului Nostru (PN), a ocupat in ultimii ani functia de primar al municipiului Balti. Inainte de implicarea sa activa in viata politica din R. Moldova, Usatii a trait si a activat in Federatia Rusa. De-a lungul timpului, presa a scris de mai multe ori despre relatiile lui Usatii cu lumea interlopa. 

Prima tentativa a lui Usatii de a se implica in viata politica din R. Moldova are loc in 2014, atunci cand Partidul „Patria”, pe listele caruia candida, a fost exclus din alegerile parlamentare din acel an, pentru ca ar fi folosit in campanie mijloace banesti venite din strainatate. Ulterior, CtEDO a concluzionat ca partidul a fost exclus ilegal din cursa electorala. 

In 2014, Renato Usatii s-a remarcat printr-o serie de declaratii controversate. Printre altele, el a afirmat ca daca va ajunge la putere, va construi o replica a Marelui Zid Chinezesc la frontiera R. Moldova cu Romania. Tot el a spunea ca „voi inchide Ambasada SUA si voi face in loc un club de karaoke, daca acestia nu se vor purta cum trebuie. Si asa va pati orice ambasada, daca se va implica in treburile noastre”. In 2015, a fost ales in calitate de presedinte al PN.

In acelasi an, a castigat detasat alegerile pentru functia de primar al municipiului Balti, functie in care a fost  reales si la scrutinul din octombrie 2019, dupa ce, in februarie 2018 si-a depus demisia, plecand din R. Moldova pentru a nu fi retinut.

In vara anului 2019, dupa aproape trei ani de absenta, acesta a revenit. Imediat dupa traversarea frontierei, a fost retinut de oamenii legii si escortat la Procuratura pentru Combaterea Criminalitatii Organizate si Cauze Speciale (PCCOCS), pe motiv ca existau doua mandate de arestare pe numele sau. In aceeasi zi, insa, a fost eliberat, urmand sa fie cercetat in libertate. Atunci, Usatii afirma ca, odata cu schimbarea guvernarii, a revenit in tara pentru a se clarifica cu dosarele penale deschise pe numele sau.

Milioanele, donatiile si luxul din declaratia de avere

Primarul degrevat de Balti figura intr-un dosar penal in care era invinuit ca l-ar fi deposedat pe bancherul rus, Gherman Gorbuntov, de pachetul majoritar la banca Universalbank din Chisinau, iar in alt dosar era banuit de complicitate la infractiunea de tentativa de omor la comanda asupra acestuia. 

Ion Caracuian, seful PCCOCS a refuzat sa spuna cate dosare gestionate de institutie are Renato Usatii pentru ca este „campanie electorala” si „nu ar fi corect ca d-stra sau informatia pe care o capatati d-stra de la noi sa fie folosita in campanie”. Contactat de ZdG, Renato Usatii a precizat ca este, in continuare, invinuit  de contrabanda de valuta, tentativa de omor si atac raider. Acesta a mentionat ca toate capetele de acuzare au fost comasate intr-un singur dosar.

Potrivit informatiilor din declaratia de avere si interese depusa la Comisia Electorala Centrala (CEC), Usatii este cel mai bogat candidat inscris in cursa electorala. El detine 10 bunuri imobile si 18 terenuri, toate amplasate in Federatia Rusa, cateva ceasuri de marca Breguet cu valoarea de 250 de mii de euro si un automobil de lux, Rolls Royce Cullinan, despre care anunta public, in aprilie, ca urma sa-l vanda cu 320 de mii de euro.

Pentru ZdG, Usatii a precizat ca automobilul a fost vandut in urma cu o luna cu suma de 305 mii de euro, bani cu care urmeaza sa acopere datoriile pe care si le-a facut atunci cand a luat resurse financiare cu imprumut pentru a ajuta medicii din municipiul Balti. Candidatul sustine ca detine un microbuz, marca Mercedes, si ca a semnat un contract cu compania BMW prin care a luat in chirie pentru o perioada de jumatate de an o masina blindata.

Pentru perioada 2018-2019, Usatii declara venituri salariale din functia de primar, mandat validat la inceput de noiembrie 2019, in valoare de 23,8 mii de lei, dar si donatii de aproximativ 3,7 milioane de lei (!). 

Contactat de ZdG, Renato Usatii precizeaza ca inainte sa plece din R. Moldova, in anul 2016, si-a donat bunurile imobile si mobile parintilor sai, care ulterior le-au scos la vanzare, banii fiind donati fiului lor.

Nr.2: Avocatul care a devenit presedinte de partid

Andrei Nastase (45 de ani), fost procuror si avocat, candidatul Partidului „Platforma Demnitate si Adevar” (Platforma DA) pentru fotoliul de sef de stat, a devenit cunoscut opiniei publice in special in urma protestelor anti-guvernamentale pe care le-a initiat, pe parcursul anului 2015, din postura de lider al Platformei Civice “Demnitate si Adevar”, transformata, in decembrie 2015, in partid, condus tot de Nastase.

La inceputul carierei sale politice, numele lui Nastase a fost deseori asociat cu cel al nasului sau de cununie – Victor Topa, om de afaceri condamnat la inchisoare de catre instantele nationale, pentru ca ar fi preluat, prin santaj, actiunile detinute de catre persoane straine la Victoriabank. Topa, dar si Andrei Nastase, care i-a fost avocat, au declarat ca dosarul a fost unul politic. 

In 2016, liderul Platformei DA s-a inscris in cursa pentru fotoliul de presedinte, insa si-a retras ulterior candidatura, declarandu-si sustinerea pentru Maia Sandu. In urma alegerilor locale noi din mai-iunie 2018, Nastase a fost ales primar general de Chisinau, dar rezultatul alegerilor a fost invalidat prin decizia instantelor judecatoresti.

La 24 februarie 2019, liderul Platformei DA a fost ales deputat pe o circumscriptie uninominala din Chisinau, mandat pe care l-a detinut pana in iunie 2019, cand a devenit ministru al Afacerilor Interne in Guvernul Sandu. La alegerile locale din octombrie 2019, Nastase a incercat din nou sa ajunga primar general al mun. Chisinau, dar a pierdut alegerile in fata socialistului Ion Ceban. Zece zile mai tarziu, Nastase a pierdut si fotoliul de ministru, dupa ce Guvernul Blocului ACUM a fost demis. A ramas insa cu postul de consilier in Consiliul Municipal Chisinau, pe care il detine pana in prezent.

Fiind in fruntea Ministerului de Interne, Nastase l-a numit sef interimar al Inspectoratului General al Politiei pe cumatrul sau, Gheorghe Balan, care cu un an mai devreme fusese demis din functia de judecator la Judecatoria Chisinau. ZdG a scris anterior ca Andrei Nastase a contribuit si la numirea fostului procuror general interimar, Dumitru Robu, care este finul de cununie al procurorei Vera Chiranda, cumatra lui Andrei Nastase.

Sotia a castigat din Germania peste 3 milioane de lei in 2 ani

Din remunerarea de la Guvern, Parlament si Primaria Chisinau, in ultimii doi ani, Nastase a ridicat 131,8 mii de lei. Sotia politicianului, care locuieste si activeaza in Germania, a avut, in 2018 si 2019, un salariu de 157 de mii de euro, iar 13,8 mii de euro au intrat in contul familiei Nastase sub forma de indemnizatii de la statul german. 

ZdG a scris si anterior ca Andrei Nastase detine o casa cu doua etaje in orasul Codru, mun. Chisinau, si cote-parti din alte cateva bunuri imobile.

Casa lui Andrei Nastase

In declaratia de avere si interese personale depusa pe 7 septembrie la CEC, candidatul Platformei DA a indicat ca detine in proprietate doua automobile: un Volvo XC90, fabricat in 2018 si cumparat in 2019 cu 41,7 mii de euro, si un Nissan Maxima produs in 2004 si care, in momentul procurarii, valora 10 mii de euro. 

Nr. 3: De la primar la presedinte de partid

Tudor Deliu (64 de ani), candidatul Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM) la alegerile prezidentiale nu a detinut nicio functie publica in ultimii doi ani. Timp de noua ani, pana la alegerile parlamentare din februarie 2019, a fost deputat in Parlamentul R. Moldova, exercitand functiile de presedinte al fractiunii parlamentare a PLDM si cea de vicepresedinte al Comisiei juridice, numiri si imunitati.

A ramas alaturi de PLDM si in perioada in care fostul lider, Vladimir Filat, a fost arestat si condamnat in dosarul fraudei bancare, iar in 2018 a fost „remunerat” cu functia de presedinte al partidului. In august 2020, nu a mai candidat pentru un nou mandat, cedandu-i locul fostului lider, eliberat conditionat din puscarie in decembrie 2019. 

Candidatul PLDM la functia de presedinte si-a inceput activitatea politica in 1990, fiind ales, pentru o perioada de patru ani, primar al comunei Razeni, raionul Ialoveni, iar ulterior, inainte de a adera la PLDM, a fost primul presedinte al miscarii social-politice „Pentru Neam si Tara”. 

Doua apartamente si o masina de 5 mii de euro

Conform informatiilor din declaratia de avere si interese depusa la CEC, in perioada 2018-2019, pentru activitatea sa in calitate de deputat, presedinte de partid si lector in cadrul Academiei de Administrare Publica, Tudor Deliu a fost remunerat, in total, cu aproximativ 397,1 de mii de lei. Sotia acestuia, angajata la Colegiul de Ecologie, a obtinut venituri de 445 de mii de lei in aceeasi perioada. Deliu mai declara o pensie de 229,9 de mii de lei pentru anii 2018-2019, o alocatie pentru merite deosebite si o indemnizatie de veteran de razboi in valoare totala de 19,5 mii de lei.

Candidatul PLDM este proprietarul a doua apartamente, unul dobandit in 2010 cu o suprafata de 63,5 m.p., iar al doilea, 6 ani mai tarziu, cu o suprafata de 31 m.p. Deliu mai are in posesie un garaj de 21 m.p. si conduce un automobil Toyota Avensis, fabricat in 2004 si cumparat in anul 2012, care ar valora 5 mii de euro.

CITESTE MAI DEPARTE PE ZDG.MD