Lipsă de transparență, riscuri de supunere politică a primarilor și proiecte populiste, care au conotație electorală – sunt printre principalele probleme semnalate astăzi de Centrul analitic Expert-Grup în legătură cu programul anunțat de Guvern - Buget Plus. Experții recomandă autorităților să evite
irosirea banilor pe proiecte care nu au impact real asupra dezvoltării economice a țării. Responsabilii de la Guvern spun că vor analiza propunerile constructive, dar insistă că rectificările bugetare nu au conotație electorală.

Centrul Analitic Independent „Expert-Grup” a prezentat astăzi nota de poziție privind proiectul de modificare a Legii bugetului de stat, denumit de partidul de guvernare „Bugetul Plus”. Analiștii au semnalat nerespectarea transparenței în procesul de elaborare și adoptare a programului și au enumerat mai multe riscuri în acest sens. Una din concluzii este că anumite proiecte au conotație electorală.

Marina SOLOVIOVA, DIRECTOARE DE PROGRAM LA CENTRUL ANALITIC „EXPERT GRUP”: „Programul Curtea Europeană care prevede modernizarea a câte 4-5 curți din fiecare sector al orașului Chișinău și din suburbii. Nu este clar care ar fi finalitatea renovării unui număr redus de curți și numai în municipiul Chișinău, în afara unui proiect cu conotații electorale care să rivalizeze cu proiecte realizate de conducerea primarului actual de Chișinău.”

Programul „Europa este aproape”, care prevede renovarea drumurilor locale, este criticat de mai multe organizații nonguvernamentale locale, ce au semnalat riscuri de supunere politică a primarilor.

Marina SOLOVIOVA, DIRECTOARE DE PROGRAM LA CENTRUL ANALITIC „EXPERT GRUP”: „Semne care sugerează posibile influiențe care ar fi putut favoriza localitățile conduse de primari afiliați partidului de guvernământ și de asemenea, colegii au avut obiecții față de nivelul de transparență al programului.”

Experții au enumerat și alte neconcordanțe cu recomandările Uniunii Europene, care pune la dispoziția țării noastre sume istorice menite să crească economia țării.

Adrian LUPUȘOR, DIRECTOR EXECUTIV LA CENTRUL ANALITIC „EXPERT GRUP”: „În lipsa unor detalii de bază care sunt atașate unui împrumut mi se pare riscant și chiar iresponsabil ca guvernarea să se avânte în a cheltui banii publici pe proiecte care nu neapărat implică generare de valoare adăugată și creștere economică.”

Așadar, analiștii au venit cu o serie de recomandări către guvernare.

Adrian LUPUȘOR, DIRECTOR EXECUTIV LA CENTRUL ANALITIC „EXPERT GRUP”: „Aceste resurse sunt alocate țării, Republicii Moldova, nu unui partid și nu este acceptabilă utilizarea acestor resurse în interese electorale. Noi înțelegem că vin alegerile, orive guvernare își dorește să fie realeasă, dar nu pe bani luați în credit și nu din contul celor care urmează să întoarcă aceste împrumuturi, împrumuturile trebuie să fie utilizate pentru a produce valoare adăugată.”

Reprezentanții guvernului neagă că proiectul ar fi unul electoral.

Daniel VODĂ, PURTĂTORUL DE CUVÂNT AL GUVERNULUI: „Este un punct de vedere care merită a fi dezbătut pe platforma acestor discuții care există din lectura întâi în lectura a doua și noi vom apleca cu siguranță urechea, vom ține cont de sugestiile constructive care sunt formulate, dar insistăm să spunem clar că Buget Plus este un program dedicat care vine să sporească investițiile în domeniile cheie, nu este un buget electoral, așa cum sunt unele acuze publice.”

Programul „Bugetul Plus” a fost anunțat recent de premierul Dorin Recean. Opt miliarde de lei ar urma să fie alocate pentru două dimensiuni: pachetul energetic și pachetul de dezvoltare economică, banii fiind oferiți Republicii Moldova de Uniunea Europeană.