Partidul Socialiștilor din Republica Moldova cere demisia imediată a ministrului Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, după eliberarea celor a doi infractori condamnați la închisoare pe viață pentru fapte grave. Contactați de PRO TV, responsabilii de la ministerul Justiției ne-au spus că nu comentează.

„Această decizie nu poate fi considerată o simplă greșeală, ci un rezultat al neglijenței, iresponsabilității și, posibil, al implicării conștiente a unor demnitari de stat, care se protejează reciproc. Reiterăm: ministrul Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, trebuie să-și depună mandatul imediat. Tăcerea sa și lipsa asumării responsabilității sunt inacceptabile. Deși socialiștii au cerut deja prezența sa în Parlament pentru a oferi explicații, majoritatea PAS a ales din nou să-și protejeze interesele, refuzând să susțină o simplă audiere”, scrie PSRM într-un comunicat.

Totodată, socialiștii spun că au insistat pe crearea unei comisii parlamentare de anchetă pentru a răspunde la întrebările de bază: cine a aprobat eliberarea infractorilor periculoși, cine a fost tras la răspundere și care au fost motivele pentru această decizie. 

„Și acest demers a fost blocat de PAS — un semn clar că ceva se ascunde.”

Săptămâna trecută, după scandalul legat de legea amnistiei în urma căruia Olesea Stamate a fost dată afară din PAS, deputații partidului de guvernare au înregistrat și votat de urgență în două lecturi o lege care oprește procesul de eliberare a deținuților pe viață din închisori. Potrivit noilor prevederi, un deținut condamnat la închisoare pe viață nu va putea obține concomitent schimbarea pedepsei și eliberarea condiționată înainte de termen.

Citeste si : Doi interlopi condamnați la detenție pe viață, eliberați din penitenciar înainte de termen. Decizia, luată de același magistrat. Explicațiile Administrației Naționale a Penitenciarelor - VIDEO  

Decizia de eliberare a acelor doi a fost luată de judecătoria Orhei cu sediul la Rezina de același magistrat. Potrivit reprezentanților Administrației Naționale a Penitenciarelor, care a atacat decizia la Curtea de Apel, eliberarea celor doi a fost posibilă în baza articolului 91 care oferă deținuților pe viață șansa să-și revizuiască pedeapsa după ispașirea unui anumit termen. 

Articolul 91, care este prevăzut în codul penal din 2002, oferă posibilitatea deținuților pe viață să-și reducă termenul de pedeapsă după 25 ani de detenție. La baza deciziilor de eliberare a celor doi a stat inclusiv o caracteristică bună a penitenciarului din Rezina. Experții în justiție spun că decizia judecătorului este una tehnică. 

Citeste si : Unii dintre cei mai temuți criminali din Moldova, bănuiți de comiterea mai multor asasinate. Ce știm despre Sinegur și Radulov, interlopii eliberați? Imagini din arhiva PRO TV - VIDEO 

Disputele în jurul eliberării celor doi criminali din închisoare au apărut în spațiul public după ce fostul procuror și candidat la prezidențiale, Alexandr Stoianoglo, a scris despre asta pe pagina sa de facebook. Stoianoglo acuză partidul de guvernare că ar fi permis grațierea și eliberarea mai multor criminali și interlopi periculoși, făcând aluzie la anumite modificări făcute în 2021 la legea amnistiei. Experții juridici nu văd probleme legate de legislație.