Membrii Partidului Socialistilor din Republica Moldova condamna decizia APCE privind recunoasterea Transnistriei drept zona de ocupatie rusa. Despre asta a anuntat deputatul Vlad Batrancea in cadrul unui briefing de presa.

Ultimul update: 16.03.2022, 10:15 Publicat:16.03.2022, 09:43

Vlad BATRANCEA, DEPUTAT PSRM: „Un briefing consacrat evenimentele de ieri seara si anume de catre Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei, a opiniei nr 13. Aceasta oprinie poarta caracter ca si recomandare, a trezit multe interpretari si a pornit mai multe discutii in mediul de experti. Aceasta declaratie contine informatie foarte importanta pentru tara noastra. Ieri a fost introdus amendamentul sub numarul 6, autorii caruia sunt delgatia din partea Romaniei, 10 persoane si plus cate o persoana din Islanda si Turcia. Acest amendament vizeaza regiunea Transnistreana, parte componenta a RM. Ne pare rau ca asemenea situatie este examinata in afara Republicii Moldova, ne pare rau ca la votarea acestui amendament privind regiunea Transnistreana nu a fost consultat cu RM, nu a fost solicitata nici opinia delegatiei RM la APCE, suntem 5 persoane, 3 din partea PAS si 2 din partea Socialistilor. Ne pare rau ca nu a fost consultat nici MAEIE al RM, nici Guvernul. In aceasta situatie, noi consideram ca acest amendament trezeste mai multe manipulari si creaza anumite probleme pentru Republica Moldova. Republica Moldova este stat neutru si ambele tari participante la conflict sunt tari prietene. Acest amendament este o incercare de a trage Moldova in acest conflict. Acest lucru este absolut inadmisibil. 

Noi trebuie sa fim convocati la Strasbourg de cate ori este necesar ca sa discutam la masa de negocieri problemele care exista. Deciziile pripite creaza probleme pe plan international si bilateral. Cu parere de rau constatam ca ceea ce s-a produs la APCE cu graba sunt decizii emotive, politice si nu ajuta la solutionarea problemelor care exista. Reiteram, noi condamnam aparitia acelui amendament propus de colegii nostri din Romania, care vizeaza Moldova si Transnistria. Noi suntem stat neutru si noi trebuie sa reglementam problema Transnistreana, fara jocuri geo-politice. Ne pare rau ca Republica Moldova a fost tratata ieri fara respect.”

Potrivit presei ucrainene, Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei (APCE) a examinat ieri, 15 martie, o rezolutie, care contine un amendament privind recunoasterea Transnistriei drept zona de ocupatie rusa.