Partidul Socialistilor din Republica Moldova a luat act de hotararea Curtii Constitutionale, care a constatat incalcarea Constitutiei de catre presedintele Maia Sandu prin desemnarea ilegala a Nataliei Gavrilita in calitate de prim-ministru.

Publicat:23.02.2021, 17:29

"In pofida numeroaselor presiuni asupra magistratilor Inaltei Curti, inclusiv din partea unor elemente de peste hotarele tarii, Curtea Constitutionala si-a pastrat coerenta in luarea deciziilor. Or, decizia de astazi este una logica in contextul hotararilor anterioare ale Curtii, inclusiv cea din 6 august 2020, cand a stabilit ca seful statului este obligat sa desemneze candidatul la functia de prim-ministru, in conditiile in care acesta este sustinut de o majoritate parlamentara formalizata", anunta socialistii intr-un comunicat de presa. 

Responsabilii de la PSRM spun ca presedintele Maia Sandu a incalcat norma constitutionala cu buna stiinta, inventand „asi din maneca”, la fel cum au facut, pe timpuri de trista faima, reprezentantii Aliantelor pentru Integrare Europeana. 

"Incercarea de a fenta Constitutia a fost invatata de Maia Sandu de la fostii ei colegi din AIE in perioada cand a facut parte din guvernarile, ce au capturat statul. PSRM subliniaza ca tot mai multe actiuni ale Maiei Sandu in calitate de presedinte al republicii reprezinta abuzuri, incalcari si tentative de uzurpare a puterii in stat si dorinta de a captura din nou institutiile statului. Nimeni nu poate fi mai presus de lege, nimeni nu poate fi mai presus de Constitutie. O chemam repetat pe Maia Sandu sa revina in campul constitutional, sa se conformeze hotararilor Curtii Constitutionale si Legii Supreme. E dreptul ei sa fie populista, sa minta cu nerusinare, chiar sa se creada regina in republica noastra, dar incalcarea legii este pedepsita penal", anunta PSRM. 

Socialistii fac apel catre toti actorii politici sa continue dialogul civilizat pentru a identifica solutia optima pentru depasirea crizei politice si institutionale. 

"PSRM este in continuare deschis pentru discutii si va face tot posibilul sa punem capat crizei si ne vom concentra pe solutii reale asteptate de cetateni. Politicienii nu trebuie sa vanda iluzii, ci sa propuna actiuni pentru imbunatatirea vietii oamenilor", se anunta in comunicat.

Astazi, Curtea Constitutionala a decis ca decretul Maiei Sandu prin care a inaintat-o repetat pe Natalia Gavrilita la functia de prim-ministru este neconstitutional. Astfel, Curtea Constitionala a admis partial sesizarea depusa de socialistii Vasile Bolea, Grigore Novac si Alendr Suhadolschii si a spus ca fractiunile parlamentare si presedintele Republicii Moldova trebuie sa recurga la noi consultari.

Anterior, Curtea Constitutionala a respins cererea socialistilor de a suspenda decretul Maiei Sandu. Pe 12 februarie, Maia Sandu a inaintat-o repetat pe Natalia Gavrilita la functia pe prim-ministru. S-a intamplat dupa ce candidata propusa de presedinte a fost respinsa de Parlament, iar Igor Dodon a venit cu propria candidatura, Mariana Durlesteanu pentru care au semnat 54 de deputati - socialistii, parlamentarii din Pentru Moldova, cei ai fugarului Ilan Sor si trei neafiliati. 

Maia Sandu nu a acceptat candidatura majoritatii parlamentare motivand ca exista suspiciuni de coruptie si de lipsa de integritate in randurile celor care au semnat pentru ea. Mariana Durlesteanu a fost ministru al finantelor in guvernul condus de Zinaida Greceanii si ambasador al Republicii Moldova in Marea Britanie din 2004 pana in 2008.