Imediat dupa anuntul Curtii, Igor Dodon a scris ca o indeamna pe Sandu sa inainteze cat mai curand candidatura Marianei Durlesteanu la functia de prim-ministru. O reactie similara au avut si cei din partidul fugarului Ilan Sor. Celelalte fractiuni au pledat pentru discutii cu presedintele. Si numai cei din PAS nu au reactionat deocamdata.  

Publicat:23.02.2021, 17:39

Primul care a reactionat la decizia Currtii a fost liderul Platformei Da, Andrei Nastase.

Andrei NASTASE, LIDER PLATFORMA DA:  „Platforma Demnitate si Adevar constata ca prin mimarea procedurilor constitutionale si eludarea Constitutiei, declansarea alegerilor anticipate imediate a esuat. In acest sens, Platforma Demnitate si Adevar cheama la negocieri partidele proeuropene responsabile si consultari urgente cu presedintele tarii in vederea identificarii rapide a unor solutii de iesire din criza generalizata.”

Intr-o declaratie publica, socialistii au salutat decizia Curtii Constitutionale si s-au  adresat Maiei Sandu indemnand-o sa respecte constitutia.

„O chemam repetat pe Maia Sandu sa revina in campul constitutional, sa se conformeze hotararilor Curtii Constitutionale si Legii Supreme.”

Totodata acestia au scris ca...

„Facem apel catre toti actorii politici sa continue dialogul civilizat pentru a identifica solutia optima pentru depasirea crizei politice si institutionale.”

Iar liderul PSRM, care nu demult spunea ca isi doreste alegeri anticipate i-a cerut Maiei Sandu sa emita imediat decretul de investire a unui candidat legal la functia de prim-ministru, mentionand in mod special candidatura Marianei Durlesteanu.

„Nu am nici un fel de satisfactie politica dupa decizia CC. De aceea, ii cerem Maiei Sandu sa emita imediat decretul de investire a unui candidat legal la functia de prim-ministru. Mentionam aici in mod special candidatura doamnei Mariana Durlesteanu, care a fost inaintata cu respectarea tuturor procedurilor, de o majoritate parlamentara legal constituita.”

Iar cei din platforma Pentru Moldova din care fac parte si deputatii fractiunii Sor si care au semnat pentru Durlesteanu, de rand cu socialistii, au scris ca hotararea CC confirma ceea ce era evident.

„Reiteram pozitia noastra privind necesitatea investirii unui guvern cu atributii depline, care sa-si asume imediat responsabilitatea pentru solutionarea problemelor stringente cu care ne confruntam", au mentionat acestia in declaratia pe care au publicat-o pe facebook.

Andrian CANDU, DEPUTAT PRO MOLDOVA: „Consultarile care au avut loc au fost mai mult o mimare si o simulare de consultari intre presedinte si fractiunile parlamentare, in al doilea rand presedintele Maia Sandu trebuie sa respecte vointa inclisiv a unei majoritati parlamentare, ne place de ea sau nu ne place.”

Candu spune ca se astepta la o astfel de decizie si ca acum criza poate fi depasita prin dialog intre presedinte si fractiunile parlamentare. Acelasi lucru l-au declarat si democratii.

„Putem opri procesul pornit deja de instalare a unui guvern sustinut de Sor numai daca reusim, prin consens si dialog serios, sa investim un guvern de echilibru, care ar asigura mentinerea directiei pro-europene. Ramane clar pentru noi oricum: PDM nu va vota niciun guvern sustinut de Sor si transfugi.”