Comunitatea internațională este pregătită să ajute regiunea transnistreană cu gaz pentru a pune capăt crizei energetice, dar o soluție de durată depinde de retragerea trupelor ruse din stânga Nistrului. Declarația a fost făcută de premierul Dorin Recean, într-un interviu acordat la Forumul Economic Mondial de la Davos. Recean a acuzat Federația Rusia că încearcă să creeze o criză de securitate în toată Moldova și în întreaga regiune.

Aflat la Forumul Economic Mondial de la Davos, premierul Dorin Recean, a declarat într-un interviu pentru presa străină că soluții pentru criza energetică din stânga Nistrului există, iar comunitatea internaţională este pregătită să ofere gaz pentru regiune. Există însă o condiție pentru asta.

Dorin RECEAN, PRIM-MINISTRUL REPUBLICII MOLDOVA: „Ceea ce este foarte important de înțeles este că acest scenariu este plauzibil doar dacă înlocuim actuala așa-numită misiune de menținere a păcii, la care participă militarii ruși, cu o misiune civilă de menținere a păcii condusă de Națiunile Unite.”

În cadrul aceluiași interviu, premierul a acuzat Rusia că încearcă să creeze instabilitate în Republica Moldova pentru formarea unui guvern pro-Kremlin după alegerile parlamentare din acest an.

Dorin RECEAN, PRIM-MINISTRUL REPUBLICII MOLDOVA: "Această criză a gazului și energiei în regiunea transnistreană vizează să creeze o criză de securitate în toată Moldova și în întreaga regiune.”

Asta pentru că „Rusia intenționează să-și consolideze puterea și prezența militară pentru a provoca Ucraina la vest și sud-vest, adică în regiunea Odesa”, afirmă Recean, precizând că va discuta cu liderii Uniunii Europene la Davos despre „modul în care vom depăși această agresiune a Rusiei împotriva Moldovei”. După declarația lui Recean,  reprezentantul Tiraspolului în Comisia Unificată de Control a declarat că o astfel de retorică este absolut inacceptabilă, sugerând că retragerea trupelor ruse ar putea perturba pacea în regiune.

Oleg Beliakov, ȘEFUL DELEGAȚIEI TIRASPOLULUI ÎN COMISIA UNIFICATĂ DE CONTROL: „Pentru noi, o astfel de retorică este absolut inacceptabilă. Înțelegem perfect cât de complexă și echilibrată este lumea pe acest pământ. Dacă acest echilibru este perturbat, nu va exista încredere în viitor. Nu va exista nicio încredere că vom putea menține stabilitatea și pacea pe acest pământ. Aceasta este o componentă complexă și nu ar trebui distrusă sub nicio circumstanță.”

Președintele Parlamentului a spus ieri, de asemenea, că soluții pentru criza energetică din regiunea transnistreană există, dar nu sunt acceptate de Kremlin, subliniind că acolo se iau deciziile pentru ce se întâmplă în stânga Nistrului.

Igor GROSU, PREȘEDINTELE PARLAMENTULUI REPUBLICII MOLDOVA: „Evident că noi putem și avem posibilitatea să găsim gaz și din alte surse decât cel de la Gazprom. Problema nu e în capacitatea noastră de a face lucrul acesta. Problema e în refuzul așa-numitor autorități de la Tiraspol de a accepta gaz din alte surse. Și e bine de amintit că deciziile nu le iau cei de la Tiraspol, deciziile se iau la Kremlin.”

Anterior și șefa statului, Maia Sandu a declarat de mai multe ori că pentru ca autoritățile de la Chișinău să poată ajuta regiunea, demarând reintegrarea țării, este nevoie ca trupele ruse, care staționează ilegal, să plece din stânga Nistrului. De la 1 ianuarie, autoritățile de la Chișinău au spus în repetate rânduri că au propus ajutor pentru locuitorii din stânga Nistrului, dar așa-numitele autorități de la Tiraspol l-au refuzat.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.