Presa internațională a fost și cu ochii pe scrutinul de duminică de la noi din țară. The Guardian a scris într-un articolul publicat pe prima poziție că victoria Maiei Sandu marchează un impuls semnificativ pentru aspirațiile europene ale țării și o lovitură clară la adresa Moscovei.

Cotidianul britanic a observat că poziția lui Sandu fusese slăbită în urma referendumului pentru integrarea în UE, care a fost votat cu o marjă foarte mică pe 20 octombrie. Ambele tururi ale alegerilor prezidențiale, precum și votul pentru referendumul UE au fost marcate de acuzații de interferență rusească, a subliniat ziarul.

Despre victoria Maiei Sandu a scris și BBC, care a observat că scrutinul prezidențial a fost văzut ca o alegere între Europa și Rusia.

„Președintele pro-UE al Republicii Moldova, Maia Sandu, a revendicat un al doilea mandat după un tur de scrutin tensionat, văzut ca o alegere între Europa și Rusia”, scriu cei de la BBC. 

BBC l-a citat pe consilierul prezidențial pentru securitate națională, Stanislav Secrieru, care a declarat că Rusia a organizat autobuze și zboruri charter pentru a aduce alegătorii la secțiile de votare. Alertele cu bombă la fel au perturbat pentru scurt timp votarea în Moldova, la secțiile de votare din Marea Britanie din Liverpool și Northampton și la Frankfurt și Kaiserslautern în Germania, a adăugat el.

Și publicația americană POLITICO a scris despre rezultatele alegerilor prezidențiale de la noi din țară. „Președintele pro-UE al Republicii Moldova pe cale de realegere” - acesta a fost titlul primii știrii publicat după procesarea apeste 90 la sută din voturi. 

„Autoritățile au acuzat Kremlinul că se amestecă în voturi, că plătește milioane de dolari oamenilor obișnuiți și că orchestrează o campanie de propagandă și dezinformare menită să submineze candidatura țării la UE. În cele din urmă, cei care au votat din străinătate, inclusiv în Europa și SUA, au schimbat referendumul în favoarea părții pro-UE”, scriu cei de la Politico. 

Agenția de știri cu sediul central în Londra, Reuters scrie că preşedintile pro-occidentală a Republicii Moldova, Maia Sandu, a revendicat victoria la alegerile prezidenţiale strâns luptate duminică, învingându-l pe Alexandr Stoianoglo, rivalul ei susţinut de Partidul Socialist, tradiţional pro-rus.

Reuters scrie că victoria Maiei Sandu este văzută de susținătorii săi ca o susținere a cursului hotărât pro-occidental pe care l-a urmat, dar totuși dominația lui Stoianoglo în unele regiunile ale țării sugerează că partidul ei se confruntă cu o provocare grea la alegerile parlamentare cheie din vara viitoare.

Mai mult, sursa citată spune că votul a fost urmărit îndeaproape la Bruxelles la o săptămână după ce Georgia, un alt stat ex-sovietic care dorește să adere la UE, a reales un partid de guvernământ considerat în Occident ca din ce în ce mai pro-rus.

Euronews a scris despre primele declarații făcute de Sandu, atunci când avea un rezultat de peste 50 la sută. 

„Vorbind la sediul partidului său din capitala Chișinău, Sandu a dat un ton conciliant și a spus că i-a ascultat pe cei care au votat atât pentru, cât și împotriva ei, adăugând că prioritatea ei în următorii ani va fi să fie președinte pentru toti moldovenii”, scrie euronews. 

Iar publicația italiană, Rai News, scrie că deși Maia Snadu obține un al doilea mandat și îl învingânde pe rivalul ei pro-rus, Alexandr Stoianoglo, sondajele confirmă însă o țară împărțită în două. 

Duminică, 3 noiembrie cetățenii Republicii Moldova și-au ales președintele pentru un mandat de patru ani. Peste un milion 699 de mii de alegători au votat până la ora 9:00, 4 noiembrie, în turul II al alegerilor prezidențiale 2024. După procesarea a 99,86 din procesele verbale, rezultatele arată că Maia Sandu câștigă un nou mandat cu peste 55,30%, din voturi, în timp ce contracandidatul său, Alexandr Stoianoglo obține un rezultat de peste 44,70%.