Legea amnistiei lasă în continuare multe semne de întrebare și neclarități. În toată situația creată nu poate exista un singur vinovat, cum se pare că a considerat partidul de guvernământ. Asta pentru că, pe lângă deputatul care propune amendamentele, în cazul dat Olesea Stamate, există structuri, atât la Parlament, cât și la Guvern și Președinție, care pot și trebuie să verifice aceste acte. Despre asta au vorbit aseară la În Profunzime ex-președintele Curții Constituționale Alexandru Tănase și fostul director-adjunct al CNA, Cristina Ciubotaru.

Alexandru TĂNASE, EX-PREȘEDINTE CC: „Legea dată nu este o lege de aplicare automată. Asta nu înseamnă că odată fiind votată legea, toți iese din închisori. Există un mecanism clar la nivelul penitenciarelor fără de care omul nu poate ieși în libertate. În cazul de față, mecanismul care a fost declanșat la nivelul instituțiilor penitenciare și judecătorul care a autorizat punerea în libertate acolo eu văd problema, nu atât în lege.

Astfel, identificarea unui singur “vinovat” pentru faptul că în urma amendamentelor la această lege au ieșit la libertate deținuți periculoși nu este tocmai corect, spune fostul președinte al Curții Constituționale. 

Alexandru TĂNASE, EX-PREȘEDINTE CC: „Ministrul este informat la prima oră, la 7 dimineața ce se întâmplă, dacă nu există decese, dacă nu există evadați, dacă nu există turbulențe, dacă au suficientă mâncare și așa mai departe. Administrația Penitenciarelor ar fi trebuit să informeze ministerul cu doi ani înainte despre tendințele și riscurile acestui mecanism.”

Nu este clar cum aceste amendamente au trecut de mai multe așa-zise filtre și au ajuns a fi promulgate. Pentru că, spune fostul director-adjunct al CNA, Cristina Ciubotaru, există o serie de comisii prin care trec toate actele până la promulgare.

Cristina CIUBOTARU, EX-DIRECTOR-ADJUNCT CNA: „Există, pe lângă faptul că fiecare deputat are consilier, fiecare comisie parlamentară are consultanță, există o direcție juridică a parlamentului, doar la nivel de parlament sunt foarte mulți juriști.  Mai există avizul Guvernului cu direcțiile sale juridice, la Președinție există o direcție juridică și promulgare. De fapt, în tot acest proces cap coadă, el nu întâmplător presupune atâția ochi și verificări. E foarte straniu că nu s-a observat.” 

Iar aceste amendamente ar fi creat condiții perfecte pentru a putea fi posibilă eliberarea unor astfel de deținuți periculoși.

Cristina CIUBOTARU, EX-DIRECTOR-ADJUNCT CNA: „De ce de atâtea ori a trebui să umble la ea, de ce trebia să fie schimbat tipul de psiholog care urmează să dea evaluarea, de ce s-au făcut toate aceste facilitări, s-a scăpat câte un cuvânt, câte o virgulă, care într-un final a dus la crearea condițiilor care a dus la eliberarea unor deținuți.”

După scandalul legat de legea amnistiei în urma căruia Olesea Stamate a fost dată afară din PAS, deputații partidului de guvernare au înregistrat și votat de urgență în două lecturi o lege care oprește procesul de eliberare a deținuților pe viață din închisori. Potrivit noilor prevederi, un deținut condamnat la închisoare pe viață nu va putea obține concomitent schimbarea pedepsei și eliberarea condiționată înainte de termen.