Membrii Miscarii Politice UNIREA se arata indignati de declaratia ministrului de externe, Aureliu Ciocoi facuta, astazi, referitor la razboiul de pe Nistru, unde a spus ca armata Federatiei Ruse dislocata in regiunea transnistreana a intervenit la acel moment pentru a opri varsarile de sange. In acest sens, MP UNIREA cere demisia lui Ciocoi.

Publicat:06.02.2020, 17:42

Aureliu CIOCOI, MINISTRUL DE EXTERNE: "Ceea ce a ramas din Armata a 14-a dislocata in regiunea de Est a Republicii Moldova a intervenit pentru oprirea varsarii de sange. Ca intre timp sau pana la acel moment sa avem semnale ca separatistii sau aripa militanta a separatistilor a fost, probabil, aprovizionata cu armament din depozitele care apartineau Armatei a 14-a a Uniunii Sovietice in regiunea transnistreana. Asa cum se numea anterior, e un alt punct de discutii, dar, factologic, armata Federatiei Ruse dislocata la acel moment in regiunea transnistreana a intervenit la acel moment pentru a opri varsarile de sange".

Dupa aceste declaratii, cei de la Miscarea Politica Unirea au venit cu o reactie:

"MP UNIREA condamna declaratia halucinanta a ministrului de Externe, Aureliu Ciocoi, referitor la razboiul de pe Nistru, precum ca ”armata Federatiei Ruse dislocata in regiunea transnistreana a intervenit la acel moment pentru a opri varsarile de sange”. MP UNIREA cere demisia lui Ciocoi pentru incompatibilitate cu functia pe care o detine, dupa asemenea declaratii. Ciocoi a vorbit in calitate de vasal al Federatiei Ruse si un promotor al politicii imperialiste al FR in RM, ce consta in declansarea conflictelor pe teritorii straine pentru ”apararea” pacii.

Anume armata Federatiei Ruse a fost cea care a declansat acest razboi prin atacurile asupra posturilor de politie moldovenesti, iar trupele de ocupatie ale armatei rusesti stationeaza ilegal din 1992 pe teritoriul de est al RM, chiar daca, in 1999, la summit-ul OSCE de la Istanbul, Rusia si-a asumat prin semnatura angajamentul de a-si retrage, pana in 2001, intregul arsenal de arme si munitii din RM. Tindem sa credem ca aceasta declaratie iresponsabila a lui Ciocoi, care nu reflecta adevarul, este doar strict opinia sa personala, si nicidecum o pozitie oficiala a autoritatii pe care o conduce."

Conflictul armat de pe Nistru a izbucnit la 2 martie 1992, in ziua in care Republica Moldova adera la ONU. Regiunea transnistreana isi declarase deja independenta, nerecunoscuta nici pana astazi de niciun stat din lume, in septembrie 1990. La 28 de ani de la izbucnirea razboiului, nu s-a gasit inca o solutie pentru rezolvarea acestei probleme.