Europarlamentarul, Siegfried Muresan, a criticat guvernul Chicu, spunand ca intarzie cu implementarea reformelor, iar unicul guvern care a facut fata in Republica Moldova a fost cel condus de Maia Sandu. Declaratiile au fost facute pe pagina sa de Facebook.

Publicat:22.05.2020, 11:56

Siegfried MURESAN, EUROPARLAMENTAR: "Guvernul Republicii Moldova esueaza in gestionarea crizei COVID-19 fiindca a esuat si in implementarea reformelor".

Totodata, Muresan, spune ca in ultimii 5 ani, tara noastra a avut parte de mai multe guverne slabe, precum cel al PD-ului si al PSRM-ului: "Guvernele Partidului Democrat si cel al Partidului Socialistilor au destabilizat situatia politica din Republica Moldova si au impovarat cetatenii. Din aceasta cauza, criza COVID-19 a prins Republica Moldova nepregatita".

De asemenea, europarlamentarul afirma ca instabilitatea politica, schimbarile frecvente ale guvernului si evenimentele politice din ultimii ani au contribuit semnificativ la diminuarea ritmului de implementare a reformelor: "Toate acele reforme cerute de UE ar fi intarit institutiile Republicii Moldova, ar fi redus coruptia si incompetenta din institutii, iar Republica Moldova ar fi fost mai pregatita sa-si apere cetatenii in fata crizei COVID-19".

"Singurul guvern care si-a respectat angajamentele, a implementat proiecte si a facut un progres vizibil a fost Guvernul condus de Maia Sandu", sustine Muresan.

Siegfried MURESAN, EUROPARLAMENTAR: "Guvernul Republicii Moldova nu trebuie sa mai intarzie cu reforme precum consolidarea independentei institutiilor statului, garantarea separarii puterilor in stat si independenta sistemului judiciar si a celui de urmarire penala. Trebuie sa lupte impotriva coruptiei, sa imbunatateasca conditiile de viata ale cetatenilor si nu in ultimul rand, sa avanseze in investigarea fraudei bancare din 2014.

In plus, conform raportului, riscul re-politizarii institutiilor importante ale statului si a sistemului judiciar (in special a procurorilor si a instantelor) reprezinta o alta provocare in implementarea reformelor in Republica Moldova. Acesta este inca un motiv pentru care asistenta macrofinanciara acordata Republicii Moldova de catre Uniunea Europeana trebuie sa fie insotita de conditionalitati stricte si clare si de un mecanism puternic de monitorizare.

Cu toate acestea, Uniunea Europeana ramane cel mai important partener al cetatenilor Republicii Moldova. Noi vom continua sa sustinem implementarea reformelor si parcursul european al Republicii Moldova si vom ajuta cetatenii acestei tari. Iar de la autoritatile de la Chisinau asteptam o deschidere mai mare in vederea implementarii tuturor reformelor necesare pentru consolidarea democratiei si dezvoltarea economica in Republica Moldova".

Anterior, europarlamentarul a declarat ca Ion Chicu guverneaza prost Republica Moldova pe timp de pandemie si ar putea sa pregateasca mai bine spitalele si sa creasca stocurile necesare inainte de raspandirea virusului COVID - 19 in tara noastra. 

Citeste si : Europarlamentarul Siegfried Muresan spune ca premierul RM are o guvernare proasta pe timp de pandemie: "Guvernul Chicu este al vorbelor, si nu al faptelor. Sunt suparat pe acest guvern" - VIDEO