Primele 2000 de mape au fost astazi predate Arhivei Nationale. Aceasta este o practica preluata din tarile fostului lagar socialist, sustin autoritatile. Astfel, rudele fostilor detinuti si istoricii vor avea acces la dosare, sustine directorul SIS, Gheorghe Mihai.


In total, in depozitele secrete de la SIS sunt pastrate peste 80 de mii de dosare, dintre care un sfert contin date despre detinutii politici. Astazi, pentru prima data, SIS a deschis usile depozitului pentru mass-media. Dupa ce ziaristii au vizitat depozitele, in prezenta sefului statului, SIS a predat primele 2000 de dosare arhivelor nationale.

Potrivit datelor prezentate de SIS, o buna parte din dosare au disparut. Astfel la inceputul anilor 90, fostul KGB sovietic a distrus peste 10 mii de dosare, operatiune continuata apoi de fostul Minister al Securitatii Nationale. Ultimele cinci dosare au fost distruse pe timpul guvernarii comuniste, a anuntat SIS. PCRM nu a vrut astazi sa comenteze decizia de distrugere a dosarelor. Potrivit SIS, acestea au fost dosare ale agenturii si informatorilor, precum si ale proprietarilor apartamentelor de conspiratie. Presedintele Mihai Ghimpu spune ca astazi s-a facut primul pas spre desecretizarea arhivelor securitatii.

Printre dosarele prezentate de SIS, presedintele interimar l-a gasit si pe cel al fratelui sau, Gheorghe Ghimpu. Fostul disident a stat 6 ani in inchisoare in GULAG-ul sovietic.

Un alt detinut sovietic, Nicolae Dragos a venit special din Germania pentru a asista la ceremonie. Batranul in varsta de 78 de ani a fost in anii 60 fondatorul unui partid socialist in sudul Basarabiei. Pentru activitate antisovietica, el a fost trimis pentru 7 ani intr-o inchisoare in Mordovia, Muntii Ural. Nicolae Dragos spune ca va merge la Arhiva Nationala pentru a-si vedea dosarul.

Dosarele predate astazi de SIS sunt din perioada 1920-1951, restul materialelor urmand a fi transmise ulterior. Totodata, Mihai Ghimpu a anuntat ca saptamana viitoare alte aproape 130 de mii de dosare de la Ministerul de Interne vor fi transferate in Arhiva Nationala.