Daca duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare anticipate, in Legislativ ar accede PSRM, PAS, Partidul Sor si Partidul Nostru. Cel putin, asta se arata intr-un sondaj iData.
Daca duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare anticipate pentru care partid ati vota?
PSRM - 41,5%
PAS - 23,1%
Partidul Sor -10,7%
Partidul Nostru - 10,4%
Platforma DA - 6%
PDM - 3,3%
PCRM - 2,2%
Pro Moldova - 1,1%.
Sondajul a demonstrat ca, in cazul in care alegerile anticipate pentru Parlamentul Republicii Moldova s-ar desfasura in prima duminica (care urmeaza dupa sondaj), atunci s-ar prezenta cu siguranta la votare 66% din respondenti; probabil, se vor prezenta – 16%; probabil, nu se vor prezenta – 8%; sunt siguri ca nu vor merge la scrutin – 7%; nu s-au determinat alte 3% din cei chestionati.
Daca duminica ce urmeaza dupa sondaj vor avea loc alegerile parlamentare anticipate, 16% nu stiu cu cine sa voteze, alte 7% nu vor participa la vot. Prin urmare, aproximativ fiecare al patrulea cetatean al tarii nu va fi in stare sa faca o alegere intemeiata. Pentru Partidul Socialistilor din Republica Moldova sunt gata sa voteze 31,9% dintre persoanele intervievate, pentru Partidul Actiune si Solidaritate – 17,8%, pentru Partidul Sor – 8,2%, pentru „Partidul Nostru” – 8,0%, pentru Partidul „Platforma „DA” – 4,6%, pentru Partidul Democrat din Moldova – 2,5%, pentru Partidul Comunistilor din Republica Moldova – 1,7%, pentru Partidul Pro-Moldova – 0,8%, pentru un alt partid – 1,3%. 2
Dintre respondentii care impartasesc anumite convingeri politice, cei mai multi au pledat in favoarea Partidului Socialistilor din Republica Moldova – 41,5%. Urmeaza, conform numarului de voturi acumulate, Partidul Actiune si Solidaritate – 23,1%, Partidul „Sor” – 10,7%, „Partidul Nostru” – 10,4%, Partidul „Platforma „DA” – 6,0%, Partidul Democrat din Moldova – 3,3%, Partidul Comunistilor din Republica Moldova – 2,2%, Partidul Pro-Moldova – 1,1%, alt partid – 1,7%.
Doar 38 la suta dintre persoanele chestionate sunt de parerea ca alegerile in Republica Moldova sunt libere si corecte, 15% dintre reespondenti nu sunt de acord cu aceasta, iar 42% le considera partial libere si corecte. 5 la suta nu s-au putut pronunta la subiect.
Studiul „Optiunile electorale ale cetatenilor din Republica Moldova in ajunul turului II al alegerilor prezidentiale” reprezinta o parte componenta a Proiectului international „Fenomenul solidaritatii sociale in Republica Moldova si Ucraina: studiu comparat” si este dedicat cercetarii interdependentei proceselor economice, politice si sociale din tara, precum si a influentei diferitor caracteristici social-demografice si personale asupra formarii orientarilor sociale si politice ale populatiei.
Comanditarii proiectului sunt Filiala ucraineana de Sud a Asociatiei Sociologice din Ucraina (cu sediul in or. Odesa) si Asociatia Sociologilor si Demografilor din Republica Moldova.
Cercetarile de teren in cadrul sondajului de opinie au fost efectuate in perioada 3 – 7 noiembrie 2020 pe un esantion de 1177 respondenti din 81 localitati, reprezentativ pentru populatia adulta a Republicii Moldova, exclusiv regiunea transnistreana, cu o eroare maximala de +3,0%.