Maia Sandu, presedinta Republicii Moldova, este liderul strain in care romanii au cea mai mare incredere (28,8%), potrivit unui sondaj Inscop. Ea este urmata de Joe Biden (25,8%, in scadere puternica), Vladimir Putin (in crestere) si Viktor Orban.

Publicat:07.10.2021, 12:32

Clasamentul tarilor si organizatiilor internationale in care romanii au incredere e condus de NATO, Germania, UE si SUA, toate in scadere fata de sondajele din martie si iunie 2021.

Intrebati care sunt tarile de care Romania ar trebui sa se apropie, ca politica externa, cei mai multi romani au indicat Germania (30%), urmata de SUA si Rusia.

68% dintre respondenti cred ca existenta unor baze militare americane in Romania ar ajuta la apararea tarii in cazul unei agresiuni externe, in scadere usoara fata de martie si iunie.

55,7% dintre romani sunt de parere ca, in cazul unei agresiuni, NATO va apara Romania (fata de 66,6% in martie), in timp ce 37,9% considera ca, intr-un astfel de scenariu, tara noastra va fi nevoita sa se apere singura (fata de 29,3% in martie). Ponderea non-raspunsurilor este de 4%.

61,8% considera ca SUA si UE au mai degraba o influenta pozitiva asupra Romaniei. 16,5% din totalul esantionului/populatiei este de parere ca Rusia si China au mai degraba o influenta pozitiva asupra Romaniei. Ponderea non-raspunsurilor este de 21,8%.

Remus Stefureac, presedinte Strategic Thinking Group, arata ca ”starea de nemultumire profunda instalata in societatea romaneasca contamineaza si increderea in tari, organizatii sau lideri internationali. Romanii raman pro-occidentali convinsi, marea majoritate apreciind ca SUA si UE au mai degraba o influenta pozitiva asupra Romaniei. Totusi, diminuarea increderii in repere precum Uniunea Europeana sau NATO reflecta in primul rand un fundal emotional intens, marcat de anxietate si lipsa de orizont provocate de cele trei crize interne care afecteaza societatea romaneasca – criza sanitara, criza social-economica si criza politica”.

Sondajul de opinie ”Neincrederea publica: Vest vs. Est, ascensiunea curentului nationalist in era dezinformarii si fenomenului stirilor false” realizat de INSCOP s-a derulat in perioada 15-27 septembrie 2021. Datele au fost culese prin metoda CATI (interviuri telefonice), volumul esantionului de 1204 de persoane. Eroarea maxima admisa a datelor este de ± 2.8 %, la un grad de incredere de 95%.

Sursa: