Ministrul Infrastructurii si Dezvoltarii Regionale, Andrei Spinu, a vorbit la telefon cu directorul general Gazprom, Alexei Miller, despre realizarea auditului datoriei, despre capacitatea de plata a Moldovagaz a pretului ridicat pentru gaz si despre perspectivele livrarii de gaze pentru iarna care vine.

Ultimul update: 31.08.2022, 12:24 Publicat:31.08.2022, 12:17

„Va informez ca Gazprom a confirmat volumele de gaz pentru luna septembrie si a extins termenul de realizare a auditului pana la data de 1 octombrie. In acest sens, am informat ca realizarea auditului pana la 1 octombrie nu este posibila si am reiterat necesitatea de a extinde termenul pana la data de 31 martie 2023. Vom continua discutiile si in perioada urmatoare”, a mentionat Spinu pe facebook. 

Totodata, acesta a mai mentionat si despre faptul ca Energocom a semnat urmatoarele contracte de furnizarea a energiei electrice, pentru luna septembrie:

1️. Pentru 67% a fost semnat contract cu MGRES la pretul de 59,9 USD/MWh, pentru luna septembrie.
2. Pentru 30% din achizitie a fost incheiat un contract cu compania Energoatom, la pretul de 77 USD/MWh;
3️. Pentru 3% din achizitie (balansarea consumului de varf) a fost incheiat un contract cu Ukrhydroenergo, la pretul de 100 USD/MWh;

„Pretul mediu ponderat pentru luna august este de 66,23 USD/MWh. Important, tariful la energie electrica pentru cetateni si economie ramane neschimbat”, a adaugat Spinu. 

Doua companii, din Norvegia si Marea Britanie, vor efectua auditul pretinselor datorii ale Мoldovagaz catre Gazprom. Agentia Proprietatii Publice a anuntat astazi ca a semnat contractul care a fost negociat direct, in urma unei decizii luate acum doua luni de Comisia pentru Situatii Exceptionale. Cele doua companii se obliga sa faca auditul datoriilor la gazele livrate Republicii Moldova, pe malul drept al Nistrului, pana pe 30 ianuarie, anul viitor.

Potrivit contractului semnat intre Moldovagaz si Gazprom la sfarsitul anului trecut, care a fost negociat de ministrul infrastructurii Andrei Spinu, partea moldoveneasca urma sa realizeze un audit al datoriilor pe care tara noastra le-ar avea fata de gigantul rus pana la data de 1 mai 2022. In baza acestuia, urma sa fie stabilit calendarul de achitare a datoriilor care, potrivit rusilor, ar constitui o suma mai mare de 700 de milioane de dolari. In aprilie, premierul Natalia Gavrilita a anuntat ca din cauza razboiul din Ucraina, nicio companie europeana nu s-a oferit sa faca auditul, iar din acest motiv Chisinaul nu a reusit sa respecte prevederile contractuale. La data de 13 iunie, Comisia Situatii Exceptionale a emis o dispozitie prin care a imputernicit Agentia Proprietatii Publice sa initieze negocieri directe cu companii juridice si financiare internationale care sa efectueze auditul.

Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.