Stim ca pe intai noiembrie avem alegeri prezidentiale, dar nu stim cum vor fi organizate alegerile in cazul in care in toamna ne vom confrunta cu al doilea val de infectari de coronavirus. Centrul de instruire care se subordoneaza Comisiei Electorale Centrale a enumerat ce masuri de precautie ar putea fi luate si sustine ca este vorba de cheltuieli mari in plus pentru echipamente de protectie si dezinfectant la fiecare sectie de votare. 

Publicat:27.05.2020, 18:33

Doina BORDEIANU, DIRECTORUL CENTRULUI DE INSTRUIRE CONTINUA IN DOMENIUL ELECTORAL:“Sectii mai mari de vot, aerisite bine, alocarea unui numar mai mic de alegatori per sectie de votare, pentru ca legea permite, dezinfectarea cu periodicitate clara a incaperilor, a tuturor materialelor electorale.”

Acestea sunt masurile cele mai la indemana autoritatilor noastre care ar putea fi luate in cazul unui scrutin organizat pe vreme de pandemie. Exact asa s-a procedat pe 15 martie, la alegerile parlamentare de pe circuscriptia Hincesti. Atunci, pentru toate masurile de precautie s-au cheltuit in plus 16 mii de lei.

Doina BORDEIANU, DIRECTORUL CENTRULUI DE INSTRUIRE CONTINUA IN DOMENIUL ELECTORAL: “Daca ne gandim ca in Hincesti au fost doar 44 de sectii de votare, la alegerile din toamna vorbim de 2 mii de sectii de votare, 20 de mii de functionari electorali.”

Chiar daca autoritatile spuneau ca s-au luat masuri, dupa scrutin, numarul cazurilor de infectare in raion a explodat. Ne-am putea inspira din experienta altor tari, pentru a organiza scrutine in situatii de Coronavirus. Practica internationala vorbeste despre trei scenarii alternative de organizare a alegerilor pe timp de pandemie:

Scenarii de desfasurare a alegerilor pe timp de pandemie:

- Votul prin posta;

- Votul anticipat;

- Votul prin internet.

Votul prin corespondenta ar insemna expedierea unui plic sigilat cu buletinul de vot, prin posta. Aceasta metoda insa e greu de pus in practica. Votul in prealabil ar insemna ca cetatenii sa isi exprime opinia din timp, cu cateva zile inainte scrutin. Votul prin internet limiteaza cel mai mult contactul fizic. Problema e ca nu se stie daca nu cumva, de la distanta, alegatorul nu este influentat.

Dar… niciuna din aceste variante nu este reglementata in legislatia electorala a Republicii Moldova.

Doina BORDEIANU, DIRECTORUL CENTRULUI DE INSTRUIRE CONTINUA IN DOMENIUL ELECTORAL:“Bunele practici nu admit modificari esentiale ale regulilor de joc in domeniul electoral, cu mai putin de un an inainte de alegeri. La moment, noi avem mai putin de sase luni.”

Daca la toamna se declara stare de urgenta din nou, atunci toate scrutinele sunt amanate in perioada respectiva. Din februarie pana in mai, 62 de state si-au anulat scrutinele, iar altele 26 au decis totusi sa le organizeze.