Desi nicio persoana responsabila de furtul miliardului asa si nu a ajuns dupa gratii, procurorul general se lauda cu acest dosar ca fiind cea mai mare realizare a sa. Stoianoglo afirma ca nu-i poate pedepsi pe vinovati, asa cum toti au fugit din tara. Acesta nu isi asuma nicio vina pentru faptul ca Veaceslav Platon a parasit Republica Moldova si spune ca Sor si Plahotniuc nu sunt dati in cautare internationala pentru ca abia se pregatesc cererile.

Publicat:04.10.2021, 13:19

Alexandr Stoianoglo sustine ca de cand este procuror general a obtinut cele mai mari realizari in dosarul furtul miliardului.

Alexandr STOIANOGLO, PROCUROR GENERAL: „Pana la venirea mea in functie, toata lumea a stiut ca unul din beneficiarii principali a fost domnul Plahotniuc si numai atunci cand eu am venit l-am pus pe domnul Plahotniuc sub invinuire, l-am anuntat in cautare si acum urmarim si averea lui si multe multe lucruri.”

Asta, in conditiile in care au trecut deja 7 ani de cand a avut loc marele jaf, iar nimeni nu a ajuns la puscarie pentru asta. Stoianoglo are si o explicatie.

Alexandr STOIANOGLO, PROCUROR GENERAL: „Foarte simplu eu explic asta. In primul rand, este evident ca beneficiari sunt 2-3 persoane si persoanele astea nu sunt in tara.”

Intrebat de ce la doi ani, de cand Vlad Plahotniuc si Ilan Sor au fugit din tara, pe numele lor nu asa si nu a fost emis un mandat de arestare international, procurorul general a spus ca abia se pregatesc actele pentru a depune o cerere in acest sens. Cat despre fuga lui Veaceslav Platon din Republica Moldova, care desi figureaza in mai multe dosare penale, nu a avut restrictii de circulatie si a iesit liber din tara, Stoianoglo a spus ca nu-si asuma responsabilitatea pentru asta.

Alexandr STOIANOGLO, PROCUROR GENERAL: „Eu nu vad vina procurorilor pentru fuga lui Platon. Daca el a fugit, el a facut rau numai pentru sine. Eu in general nu inteleg de ce el a fugit.”

Anterior, mai multi reprezentanti ai societatii civile, dar si politicieni l-au acuzat pe procurorul general ca l-ar fi lasat pe Platon sa plece din tara, lucru negat de Stoianoglo. Dupa ce a fugit, in iulie, din Moldova, instanta de judecata a cerut ca Platon sa fie dat in cautare internationala, el fiind invinuit de escrocherie si spalare de bani, dar Interpol inca nu a venit cu un raspuns in acest sens.