Directorul Ziarului de Gardă, Alina Radu, spune că reținerea Evgheniei Guțul este un subiect abordat de societate, doarece este vorba despre un politician care conduce o regiune foarte importantă a Republicii Moldova și mai mult este vorba despre un oficial care este pusă sub acuzații și anchetat. Declarația a fost făcută în cadrul emisiunii În PROfunzime.

Lorena BOGZA, PREZENTATOARE PRO TV: „De ce ne interesează atât de mult reținerea bașcanului?”

Alina RADU, DIRECTOR ZIARUL DE GARDĂ: „Ei bine este bașcanul unei regiuni foarte importante în Republica Moldova și mai important este că este o politiciană susținută foarte mult de către Rusia și este o politiciană acuzată și anchetată pentru fraude cu bani veniți de la Moscova, bani obscuri transmiși de Rusia pentru subminarea democrației în Republica Moldova. Și încă un punct important este că avem probleme grave și restanțe la înfăptuirea justiției împotriva politicienilor penali în Republica Moldova. Toată societatea așteaptă de ani de zile să înfăptuiască un act de justiției, să vedem marii corupți condamnați. Știm că Moldova are o capacitate să facă și altceva cu influența malignă a Federației Ruse asupra Republicii Moldova prin politicieni pe care îi are. În acest caz bașcana este într-o funcție publică importantă. Este susținută din bugetul public, gestionează un buget public, gestionează o regiune, parte importantă a Republicii Moldova și ea e acuzată că primește bani de la Moscova, primește ordine de la Moscova și de fapt înfăptuiește zi de zi ceea ce zice Moscova.”

Lorena BOGZA, PREZENTATOARE PRO TV: „De ce este atât de important acest subiect și ce acuzații i se aduc? De ce a fost reținută?”

Mihail SIRKELI, DIRECTORUL PORTALULUI NOKTA: „Ea a fost reținută într-un dosar penal, care dacă nu mă înșel a fost pornit cu doi ani în urmă sau chiar în timpul campaniei electorale pentru alegerile bașcanului. Și atunci dacă țineți minte pe 16 mai 2023 a venit la Comrat CNA și a ridicat niște documente de la CEC din Găgăuzia și de la Judecătoria Comrat. Și atunci a fost considerată acea vizită a CNA-ului la Comrat, o provocare care a umflat politic gruparea Șor în Găgăuzia. Ei atunci au adunat o mulțime de oameni la protest, au adunat ședința extraodinară a Adunării Populare și a speriat Chișinăul cu separatismul. Doi ani noi nu am auzit nimic despre acest dosar și am auzit despre el, nu seara când am auzit de el la aeroport, dar am auzit că au fost făcute percheziții la Orhei, sau în casa sau în biroul lui Verejan care a fost rezerviul lui Evghenia Guțul la alegerile bașcanului”

Totodată, ziaristul Mihail Sirkeli menționează că Evghenia Guțul nu trebuia să fie lăsată să devină bașcan al Autonomiei Găgăuze, deoarece în timpul campaniei electorale au fost prezentate dovezi de Inspectoratul General de Poliție că voturile sunt cumpărate și sunt folosiți bani ilegali în campania electorală. 

Mihail SIRKELI, DIRECTORUL PORTALULUI NOKTA: CEC de la Chișinău a sesizat comisia din UTA Găgăuzia se încalcă regulile de finanțare a campaniei electorale în cadrul acelor alegeri. Deci au fost toate premisele ca comisia din Comrat să o scoată pe Guțul din campania electorală. Dar ei au ignorat acele sesizări și a trimis raportul alegerilor la Curtea de Apel și au cerut să valideze mandatul Evgheniei Guțul”.

Pe 25 martie, bașcanul Autonomiei Găgăuze, Evghenia Guțul a fost reținută pentru 72 de ore, pe Aeroportul Internațional Chișinău, în timp ce încerca să iasă din țară. Aceasta avea zbor spre Istanbul.

Potrivit CNA, Guțul este cercetată într-un nou dosar de gestionare frauduloasă a fondurilor electorale, finanțare ilegală și fals în declarații, în campania electorală pentru funcția de bașcan al Autonomiei Găgăuze din 2023. Dosar în care mascații de la CNA au descins ieri acasă la un viceprimar din Orhei.

Citeste si : Mascații CNA au descins cu percheziții la vice-primarul orașului Orhei, într-un dosar de finanțare ilegală. Ce i se incriminează 

Guțul este vizată și într-un dosar de finanțarea ilegală a partidului politic Șor, scos în afara legii. În acest dosar, aceasta este învinuită că în perioada 2019-2022, în timp ce era secretară în cadrul formațiunii s-ar fi implicat activ în aducerea banilor ilegali de la Moscova, prin curse aeriene și terestre. Pe un alt capăt de acuzare, Guțul este cercetată pentru că în toamna anului 2022, fiind responsabilă de verificarea, confirmarea listelor şi remunerarea participanților la protestele organizate de Șor. Procuratura Anticorupție a anunțat ieri că a finalizat prezentarea probelor în această cauza penală și că Evghenia Guțul, riscă până la șapte ani de închisoare în dosarul finanțării ilegale a fostului Partid Șor, scos în afara legii.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.