Trei companii din Moldova ar fi livrat piese de avion Rusiei in valoare de circa 15 milioane de dolari, in ciuda sanctiunilor occidentale. Asta arata o investigatie realizata de un jurnalist de la Europa Libera. Fondatorii firmelor au declarat ca nu stiau ca piesele achizitionate inclusiv din unele tari europene ajungeau in Federatia Rusa. Presedintele Parlamentului a anuntat ca Procuratra investigheaza acest caz.
Investigatia jurnalistului Denis Dermenji de la Europa Libera arata ca trei companii din Moldova au vandut, in anii 2022-2023, unor companii aeriene din Federatia Rusa componente pentru avioane.
Denis DERMENJI, JURNALIST EUROPA LIBERA: “Am obtinut niste baze de date a Serviciului Vamal din Federatia Rusa, care contin inregistrari despre import-export in anii 2022-2023 si toate acest date au fost coordonate cu alte date disponibile in internet.”
In urma verificarilor jurnalistul a stabilit ca trei firme moldovenesti ar fi livrat unor companii aeriene din Rusia componente pentru avioane in valoare de circa 15 milioane de dolari.
Denis DERMENJI, JURNALIST EUROPA LIBERA: “Companiile actioneaza ca intermediari si in cazul acesta intermediarul stabileste niste conexiuni cu companii producatoare sau companii vanzatoare de piese pentru avion, fac comanda si executa livrarea catre cel care face aceasta comanda, catre companiile din Federatia Rusa, companii mari, precum Pobeda, S-7, Rossia si altele. Companiile asigurau livrarea pieselor, uneori chiar pana si in hangarele aeroportuare din Domodedovo sau Sheremetievo.”
Piesele nu treceau, insa, fizic prin Moldova, asa incat tranzactiile nu sunt inregistrate in actele vamale din tara noastra. Companiile aeriene ruse au nevoie vitala de piese occidentale pentru intretinerea flotei de avioane de pasageri si transport, iar pentru a scapa de sanctiunile europene apeleaza la companii intermediare din alte tari.
Denis DERMENZHI, JURNALIS EUROPA LIBERA: “Toate aceste livrari au fost si sunt inca posibile datorita faptului ca Republica Moldova nu a aderat la un regim de sanctiuni, care prevede interzicerea livrarilor de piese cu aviatia civila din Federatia Rusa.”
Fondatorii companiilor aeriene au declarat pentru Europa Libera ca nu stiau ca piesele achizitionate din SUA, Mexic, India, Marea Britanie, Germania, Franta si Belgia ajungeau in Federatia Rusa.
Denis DERMENZHI, JURNALIS EUROPA LIBERA: “Ei spun ca mai mult lucrau cu companii din tarile CSI, dar nu au mentionat care sunt acestea si ca cumva numele companiilor pe care le administreaza au fost folosite de autoritatile ruse in schemele lor.”
Solicitat de ProTV unul dintre directorii firmelor ne-au spus ca in tot acest timp si de la fondare a activat in conformitate cu legea, iar celalalt ne-a spus ca va reveni mai tarziu cu un raspuns. Astazi presedintele Parlametului, Igor Grosu a comentat investigatia realizata de Europan Libera, precizand ca asteapta de la Guvern anuntarea urmatoarelor sanctiuni la care trebuie sa se alinieze Republica Moldova.
Igor GROSU, PRESEDINTELE PARLAMENTULUI REPUBLICII MOLDOVA: “Deja Procuratura investigheaza acest caz evident ca vor fi luati la intrebari toti cei care sunt vizati. Un lucru este clar, Federatia Rusa, acest stat agresor incearca sa foloseasca orice portite, interpusi, cum doriti, deoarcere aceste sanctiuni ii afecteaza enorm de mult. In special pe dimensiunea apararii, flota militara si asa mai departe.”
Purtatorul de cuvant al Guvernului a declarat ca autoritatile investigheaza cazurile semnalate.
Daniel VODA, PURTATORUL DE CUVANT AL GUVERNULUI: “La fel, pentru a nu admite eludarea de la sanctiunile internationale la care tara noastra este parte, Guvernul a accelerat alinierea la sanctiunile sectoriale si o va face consecvent si in continuare.”
Pana acum Moldova nu s-a alaturat sanctiunilor in domeniul aviatiei impuse de UE ca urmare a invaziei ruse in Ucraina.