Donald Trump a eșuat în încercarea sa de a media negocierile de pace din Ucraina, însă nu poate accepta acste lucru. SUA au acuzat în mod repetat Ucraina, pentru acest război, o strategie care a și dus la insuccesul președintelui american, crede expertul în spațiul post-sovietic, Angela Grămadă, invitat aseară la emisiunea În Profunzime. Potrivit analistului, SUA ar putea să se retragă din negocieri, după acest eșec, cum a și avertizat Trump, însă este puțin probabil că acest lucru se va întâmpla.
Angela GRĂMADĂ, EXPERT ÎN SPAȚIUL POST-SOVIETIC, PREȘEDINTELE ASOCIAȚIEI ESGA: „Lui Donald Trump îi este din ce în ce mai greu să recunoască faptul că acea strategie sau tactică pe care a aplicat-o în privința medierii războiului dintre Rusia și Ucraina a eșuat. Și a eșuat din cauza principiilor pe care a fost construită, pentru că a fost acuzată în mod repetat victima acestei agresiuni militare și s-a dat foarte mult spațiu de manevră părții agresoare, adică Federației Ruse. Toate inițiativele lui au eșuat, iar Vladimir Putin apare din ce în ce mai mult în calitate de lider care pare să aibă situația sub control.”
În același timp, potrivit expertului Angela Grămadă, eșecul lui Trump a fost cauzat și de faptul că în convorbirile dintre Washington și Moscova discuțiile se axau mai mult pe subiectul economic și comercial, pacea din Ucraina fiind pe locul doi. Așadar, teoretic, avertizările președintelui american de retragere din negocierile de pace ar putea să se adeverească.
Angela GRĂMADĂ, EXPERT ÎN SPAȚIUL POST-SOVIETIC, PREȘEDINTELE ASOCIAȚIEI ESGA: „Întrebarea care apare după declarația lui Trump este dacă Statele Unite abandonează suportul pentru Ucraina?
- Diplomatic se poate întâmpla, discursiv se poate întâmpla, și politic se poate întâmpla acest lucru, dar problema e dacă își dau foarte bine seama americanii dacă își permit acest lucru, să se retragă complet din aceste negocieri.”
Expertul este de părere că cel mai probabil, SUA nu vor lăsa ca discuțiile să se desfășoare fără participarea lor, pentru că ar fi în detrimentul Washingtonului.
În altă ordine de idei, analistul spune că în contextul acestor evenimente de care este marcată întreaga lume, mai multe state ar putea încerca să dobândească tehnologia pentru a crea armamemnt nuclear.
Angela GRĂMADĂ, EXPERT ÎN SPAȚIUL POST-SOVIETIC, PREȘEDINTELE ASOCIAȚIEI ESGA: „În plus am mai adăugat o discuție foarte importantă și periculoasă, prin care state mai mici vor începe să se gândească de a-și reconstrui sau a pune pe principii noi propriile politici de securitate și vor începe să-și rezolve problema prin aceeași metodă, adică militar.”
Așadar, rămâne doar de văzut cum și când va fi pus capăt războiului din țara vecină și în ce condiții.