Executivul Uniunii Europene va recomanda miercuri ca blocul comunitar sa deschida negocierile de aderare cu Ucraina si Moldova odata ce aceste tari vor indeplini conditiile restante, au declarat doi oficiali europeni, citati de Reuters, scrie hotnews.ro
Ambii oficiali UE au spus ca aceasta recomandare inseamna ca negocierile oficiale cu Kievul si cu Chisinaul ar putea incepe anul viitor.
Executivul european va formula aceasta recomandare, insa decizia finala apartine liderilor UE, care ar putea aproba-o la summitul pe care il vor avea in decembrie.
Sursele Reuters au adaugat ca raportul Comisiei Europene, care se va referi, de asemenea, la progresele inregistrate de alti candidati la aderarea la UE, nu a fost inca finalizat.
Republica Moldova si Ucraina au primit statutul de tara candidata pentru aderarea la Uniunea Europeana in vara anului trecut, iar urmatoarea etapa in drumul catre UE ar fi inceperea negocierilor de aderare si indeplinirea unor conditii-cheie stabilite de UE.
La Kiev, un oficial guvernamental de rang inalt a declarat ca Ucraina se asteapta ca CE sa emita o evaluare „pozitiva” a cererii sale de aderare, o recompensa ravnita in conditiile in care trupele se confrunta cu oboseala celor peste 20 de luni lupta si exista ingrijorari cu privire la viitorul ajutorului militar vital al Statelor Unite.
Ce criterii trebuie sa indeplineasca Ucraina si Republica Moldova
Comisia va evalua Ucraina in sapte domenii de reforma in raportul care va sta la baza deciziei-cheie a liderilor europeni din decembrie.
In ceea ce priveste Republica Moldova, pentru inceperea negocierilor propriu-zise de aderare, Chisinaul trebuie sa indeplineasca noua recomandari formulate anul trecut de Comisia Europeana. Domeniile vizate sunt justitia, combaterea coruptiei si crimei organizate, dez-oligarhizarea, reforma administratiei publice si a serviciilor publice, managementul finantelor publice, consolidarea rolului societatii civile in procesele decizionale si protejarea drepturilor omului.
Dupa un an, Chisinaul a indeplinit trei din cele noua recomandari, potrivit unui raport intermediar din vara 2023, care constata ca Moldova si-a facut cel mai bine temele, potrivit Europa Libera. Comisarul european pentru vecinatate si extindere, Oliver Varhelyi, a declarat ca Moldova a facut progrese importante in ceea ce priveste respectarea drepturilor omului, dar ramane restanta pe domeniul justitiei.
„O necesitate geostrategica”
Negocierile de aderare a unei tari la UE dureaza de obicei ani de zile, pana cand candidatii indeplinesc criteriile juridice si economice extinse pentru a adera.
Pe de alta parte, blocul comunitar se fereste sa primeasca o tara aflata in razboi, asa cum este Ucraina. Cu toate acestea, promovarea integrarii occidentale este o prioritate majora pentru Ucraina, o fosta republica sovietica de aproximativ 44 de milioane de locuitori, situata intre Rusia si UE. Sustinatorii apropierii Ucrainei de UE vorbesc de o necesitate geostrategica.
„Consensul este clar”, a declarat un diplomat francez de rang inalt, adaugand ca sprijinul pentru Ucraina ramane "foarte solid" in UE si ca blocul nu isi poate permite sa piarda in fata Rusiei.
Ungaria - unde premierul Viktor Orban se mandreste cu contactele sale cu Moscova - a devenit principalul adversar potential al unei decizii pozitive pentru Kiev in decembrie, care va necesita sprijinul unanim al tuturor celor 27 de state membre ale blocului, scrie Reuters.
Restante
In cadrul unei vizite facute sambata la Kiev, presedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a laudat Ucraina pentru progresele inregistrate in materie de reforme, afirmand ca tara a indeplinit peste 90% din conditiile stabilite pentru a incepe negocierile oficiale de aderare.
Von der Leyen a mentionat ca reformele ramase nerezolvate sunt: intensificarea in continuare a luptei impotriva coruptiei, adoptarea unei legi privind lobby-ul si inasprirea normelor privind declararea activelor.
In cele din urma, a declarat ea, Ucraina trebuie sa abordeze si recomandarile in asteptare ale Comisiei de la Venetia privind protejarea drepturilor minoritatilor nationale, inclusiv in domeniul educatiei. Aceasta problema a educatiei in limba materna a fost ridicata in mod insistent de Budapesta, care s-a plans de tratamentul aplicat de Ucraina etnicilor maghiari, dar si Bucurestiul are asteptarile sale in aceasta privinta.
„Va luptati intr-un razboi existential si, in acelasi timp, va reformati profund tara”, a declarat Ursula von der Leyen intr-o conferinta de presa comuna cu presedintele ucrainean Volodimir Zelenski, la Kiev.
Ea si-a exprimat increderea ca Ucraina va finaliza in curand etapele ramase si va avansa pe drumul sau catre UE.
Zelenski a promis ca Kievul va indeplini conditiile si ca o decizie pozitiva a UE ar da o noua motivatie tarii si trupelor sale. „Nu vor exista zone geopolitice gri in Europa. Vom asigura o noua baza pentru cresterea si dezvoltarea Ucrainei si a tuturor tarilor europene. Vom garanta tarii noastre si cetatenilor nostri o securitate economica si sociala reala”, a declarat el.