Decretul Maiei Sandu prin care a inaintat-o repetat pe Natalia Gavrilita la functia de prim-ministru este neconstitutional. Decizia a fost luata astazi de judecatorii de la Curtea Constitutionala. 

Publicat:23.02.2021, 16:19

Astfel, Curtea Constitionala a admis partial sesizarea depusa de Vasile Bolea, Grigore Novac si Alendr Suhadolschii, deputati in parlamentul Republicii Moldova. Totodata, a fost declarat neconstitutional decretul presedintelui RM, numarul 32 din 11 februarie 2021, privind desemnarea candidatului pentru functia de prim-ministru. 

"Pentru a fi respectat articolul 98, aliniatul 1 din Constitutie, fractiunile parlamentare si presedintele Republicii Moldova trebuie sa recurga la noi consultari. Se declara inadmisibila sesizarea in partea in care se refera la solicitarea autorilor sesizarii de a aprecia daca prin refuzul desemnarii doamnei Mariana Durlesteanu in calitate de candiadat, propus de majoritatea parlamentara, pentru functia de prim-ministru, presedintele Republicii Moldova a savarsit o fapta grava in sensul articolului 89, aliniatul 1 din Constitutie. Prezenta hotarare este definitiva si nu poate fi pusa niciunei cai de atac", anunta presedintele CC, Domnica Manole. 

Anterior, Curtea Constitutionala a respins cererea socialistilor de a suspenda decretul Maiei Sandu. Pe 12 februarie, Maia Sandu a inaintat-o repetat pe Natalia Gavrilita la functia pe prim-ministru. S-a intamplat dupa ce candidata propusa de presedinte a fost respinsa de Parlament, iar Igor Dodon a venit cu propria candidatura, Mariana Durlesteanu pentru care au semnat 54 de deputati - socialistii, parlamentarii din Pentru Moldova, cei ai fugarului Ilan Sor si trei neafiliati. 

Maia Sandu nu a acceptat candidatura majoritatii parlamentare motivand ca exista suspiciuni de coruptie si de lipsa de integritate in randurile celor care au semnat pentru ea. Mariana Durlesteanu a fost ministru al finantelor in guvernul condus de Zinaida Greceanii si ambasador al Republicii Moldova in Marea Britanie din 2004 pana in 2008.