Presedintele Parlamentului, Igor Grosu, a anuntat astazi in cadrul unui briefing de presa, ca a luat decizia de a initia procedura de retragere a Republicii Moldova din Acordul privind Adunarea Interparlamentara a Comunitatilor Statelor Independente. 

Ultimul update: 15.05.2023, 09:05 Publicat:15.05.2023, 09:01

Igor GROSU, PRESEDINTELE PARLAMENTULUI: „Razboiul din Ucraina ne-a aratat cine ne sunt prietenii si cine ne sunt inamicii. Pe de o parte tarile europene care au fost alaturi de noi. Totodata, am vazut si cine ne vrea raul, sa stam pe intuneric si sa inghetam in plina iarna. Noi asta nu vrem, cetetanii Republicii Moldova au spus ca vor sa faca parte dintr-o lume a pacii. In calitate de presedinte a Parlamentului, dupa discutii cu cetatenii, dupa consultari cu presedintele si reprezentantii Guvernului, anunt ca am luat decizia de a initia procedura de retragere a Republicii Moldova din Acordul privind Adunarea Interparlamentara a Comunitatilor Statelor Independente.”

Presedintele Parlamentului a mentionat ca odata ce o tara fondator a CSI, Federatia Rusa a atacat un alt stat fondator, Ucraina, ocupandu-i teritorii si ucingandu-i cetatenii, aceasta organizatie nu mai poate fi numita drept - Comunitate.

Igor GROSU, PRESEDINTELE PARLAMENTULUI: Dupa 30 de ani a devenit foarte clar ca aflarea Republicii Moldova in structurile CSI, nu ne-a ajutata sa rezolvam conflictul transnistrean, nu ne-a ajutat sa scoatem armata rusa de pe teritoriul Republicii Moldova, nu ne-a ferit de embargouri economice in cele mai complicate vremuri. Aflarea in CSI nu ne-a ferit de santajul energetic in plina iarna, amenintari si declaratii oficiale la adresa independentii si suveranitatii Republicii Moldova. Aflarea in CSI nu a aparat tarile membre de atacuri militare, razboi si ocupare ilegala a teritoriilor suverane. 

Retragerea Republicii Moldova din Acordul privind Adunarea Interparlamentara a Comunitatilor Statelor Independente este un prim pas. Este un proces care dureaza, un lucru este cert, cand s-au impus embargouri asupra produselor noastre, a fost o lectie pentru producatorii nostri, ne-au impus sa discutam cu alte tari si producatorii nostri s-au convins ca Europa este o piata mai mare si stabila.”

Mai mult, Igor Grosu a precizat ca Ucraina a parasit aceasta organizatie, ceea ce ne face geografic separati de tarile membre ale CSI. 

Igor GROSU, PRESEDINTELE PARLAMENTULUI: Mesajul meu pentru cetatenii nostri este simplu: Moldova este o tara independenta, recunoscuta, respectata de prieteni si vecini, libera sa ia decizii suverane. Noi avem determinarea si responsabilitate sa ne indepartam de sursa raului, sursa saraciei, a razboiului si distrugerii. Am demonstrat in 30 de ani ca dorim decomcratie, libertate si prosperitate la noi acasa.”

Totodata, conform procedurilor, presedintele Parlamentului a declarat ca la urmatoarea sedinta ordinara a Biroului permanent al Parlamentului va inainta propunerea de a face un demers catre prim-ministrul Dorin Recean cu solicitarea de a pregati initiativa legislativa privind denuntarea Conventiei cu privire la Adunarea Interparlamentara a statelor membre ale Comunitatilor Statelor Independente din 17.03.1998. Ulterior, denuntarea acordului urmeaza sa fie votat in Parlament. Igor Grosu, a precizat ca procedura va fi una standard si va dura cateva saptamani. 

Igor GROSU, PRESEDINTELE PARLAMENTULUI: CSI este o organizatie creata de Rusia pe ruinele URSS, pentru a mentine tarile ex-sovietice in sfera sa de influenta. Noi nu mai putem sta la o masa de discutii cu un stat agresor.”

Comunitatea Statelor Independente este o organizatie regionala formata din noua din cele 15 foste republici federale ale Uniunii Sovietice, exceptiile fiind cele trei tari baltice: Estonia, Letonia si Lituania, precum si doua tari care au parasit organizatia: Georgia in 2009 si Ucraina in 2018. Turkmenistanul are statut de membru asociat incepand cu anul 2005.