Parlamentul a modificat Legea bugetului de stat pentru anul 2021. Proiectul de lege a fost votat, in cadrul sedintei plenare a Parlamentului, de catre 60 de deputati.

Ultimul update: 25.11.2021, 12:25 Publicat:25.11.2021, 12:24

Veniturile bugetului de stat au fost majorate cu 767,8 milioane de lei – pana la 45 862,4 miliarde de lei, cheltuielile cu 421,7 milioane de lei – pana la 57 654,3 miliarde de lei.

Deficitul bugetar s-a diminuat cu 346,1 milioane de lei si constituie  11,792 miliarde de lei sau 5,1% din PIB.

Cheltuielile au fost modificate in legatura cu instituirea alocatiilor suplimentare acordate populatiei in scopul depasirii consecintelor starii de urgenta in sectorul energetic, dar si ca urmare a majorarii ajutorului pentru perioada rece a anului si cresterii numarului de familii beneficiare.  

Modificarile operate la sursele de finantare a deficitului bugetului de stat includ mijloace financiare pentru majorarea capitalului social al SA ”Energocom” cu 1,7 miliarde de lei, in scopul asigurarii masurilor in vederea procurarii de gaze naturale pentru acoperirea deficitului si pentru consumul curent.

Ministrul Finantelor, Dumitru Budianschi, a explicat in plenul Parlamentului ca aceasta modificare urmareste doua scopuri.

Primul este indeplinirea conditiilor impuse de compania rusa ”Gazprom” fata de ”Moldova-Gaz” SA in vederea evitarii deconectarii de la sursa de aprovizionare a Republicii Moldova cu gaze naturale si sustinerii capacitatii de achitare a consumului.   

Totodata, modificarea se face pentru intarirea situatiei de la ”Termoelectrica” SA care, de asemenea, face parte din complexul energetic si contribuie semnificativ la mentinerea securitatii energetice a tarii.

Printr-o Hotarare a Parlamentului, a fost declarata stare de urgenta pe intreg teritoriul tarii, in perioada 22 octombrie – 20 noiembrie. Propunerea a venit din partea Guvernului si a avut drept scop stabilirea masurilor necesare intru asigurarea securitatii aprovizionarii cu gaze naturale si energie electrica a tarii.