Un sondaj la telefon este organizat astazi in randul alegatorilor care au votat deja. Acestia sunt intrebati pentru cine si-au dat votul, iar rezultatele vor fi prezentate la ora 22. Cercetarea este realizata la comanda comunitatii WatchDog si a Institutului de Politici Publice.

Publicat:11.07.2021, 16:53

Alegatorii sunt sunati si intrebati daca au mers la votare, daca da, atunci sunt intrebati pentru cine si-au dat votul. De asemenea raspund la cateva intrebari generale pentru a afla profilul alegatorului. 

Numarul de telefon este generat la intamplare de computer.

Valeriu PASA, EXPERT WATCHDOG: “Este un soft care genereaza automat numere de telefoane dintre care nu sunt toate valabile, numai ca acel soft formeaza numarul si trec sunete doar la numere reale. Dupa care operatorii pun intrebarile, totul dureaza cateva secunde.”

Vasile CANTARJI, SOCIOLOG LA CENTRUL DE INVESTIGATII SOCIOLOGICE SI MARKETING, CBS RESEARCH:  “Azi avem antrenati fara supraveghere 30 de intervietori plus trei de rezerva, care se afla tot in oficiu.”

Un astfel de After Poll a fost organizat si la prezidentialele din toamna. Reprezentantii WatchDog ne-au spus ca rezultatele de atunci au fost practic identice cu cele publicate de CEC.

Valeriu PASA, EXPERT WATCHDOG: “Turul doi a fost o marja de eroare in jur de jumatate de procent doar, o precizie foarte mare, mai mare decat la orice exit poll.”

Sondajul este realizat in cadrul proiectului “Combaterea dezinformarii si promovarea integritatii electorale”, finantat de catre European Endowment for Democracy, fiind implementat de catre comunitatea WatchDog.md, in parteneriat cu Institutul de Politici Publice. Rezultatele prealabile vor fi prezentate la ora 21, iar cele finale la ora 22.