Consiliul Uniunii Europene a decis să prelungească până în 2026 sancțiunile pentru mai multe persoane acuzate ca vor sa destabilizeze situația din Republica Moldova. Este vorba de oligarhi fugari, apropiații lor și oameni apropiați Rusiei.
„Consiliul a decis să prelungească măsurile restrictive ale UE împotriva celor responsabili de acțiuni care vizează destabilizarea, subminarea sau amenințarea suveranității și independenței Republicii Moldova până la 29 aprilie 2026. Aceste măsuri restrictive se aplică în prezent unui total de 16 persoane și 2 entități”, anunță Consiliul UE.
Printre cei pentru care sancțiunile sunt prelungite se numără:
- Fugarul Ilan Șor, condamnat denitiv la 15 ani de închisoare în dosarul Frauda Bancară, fiind găsit vinovat de escrocherie și spălare de bani;
- Deputatul Marina Tauber, apropiată de Ilan Șor și cea care a contribuit semnificativ la protestele violente, facând parte dintre principalii organizatori ai acestora;
-Dputatul fugar, Vladimir Plahotniuc, dat în urmărire internațională fiind cercetat în multe dosare penale;
- Gheorghe Cavcaliuc - fost adjunct al IGP și lider al Partidului „PACE”, acuzat de organizarea și coordonarea unui grup paramilitar care a sprijinit demonstrațiile violente;
-Igor Ceaika - om de afaceri rus cu influenta la Chisinau implicat in canalizarea banilor catre activele serviciilor secrete ruse din Moldova, cu scopul de facilita actiuni de destabilizare a Republcii Moldova.
Moldovenii Marina Tauber, Ilan Șor, Vladimir Plahotniuc, Gheorghe Cavcaliuc și rusul Igor Ceaika au ajuns pe listele persoanelor sancționate de țările UE în 2023 pentru încercări de destabilizare a Republicii Moldova.
Sancțiunile presupuneau restricții de călătorie în UE și confiscarea bunurilor pe care cei sancționați le-ar avea pe teritoriul blocului comunitar.
Sancționarea celor care „destabilizează situația din R. Moldova” a fost posibilă datorită unui regim de sancțiuni nou adoptat de UE la solicitarea autorităților moldovene.
În propunerea de sancționare a lui Șor, Tauber, Cavcaliuc, Plahotniuc și Ceaika se spune că UE „rămâne fermă în sprijinul său pentru Moldova” în fața „activităților destabilizatoare ale actorilor externi”. Autoritățile de la Chișinău și ale UE cred că cei cinci acționează în interesul Kremlinului, pe fundalul agresiunii rusești contra Ucrainei.