Astazi, Comisia de la Venetia s-a expus cu privire la initiativa de revocare a membrilor Consiliului Superior al Magistraturii si a spus ca mandatul acestora trebuie respectat. Despre aceasta opinia comisiei a scris Alexandru Tanase pe pagina sa de Facebook.
"Comisia de la Venetia a adoptat opinia preliminara referitoare la proiectul de lege privind reformarea CSJ si a organelor procuraturii. Opinia finala urmeaza a fi adoptata la urmatoarea sesiune, din decembrie 2019. La sedinta Comisiei a avut o interventie Ministrul Justitiei Dna Olesea Stamate", a scris Alexandru Tanase.
Din spusele acestuia, comisia a considerat ca situatiile critice in sfera judiciara pot justifica solutii radicale precum demararea unui proces de verificare a judecatorilor actuali, exprimandu-si ingrijorarea "in legatura cu faptul ca proiectul de lege combina procesul de verificare a judecatorilor cu reformarea Curtii Supreme de Justitie, avand drept scop inlocuirea actualei Curti Supreme cu o instanta noua de casatie."
Astfel, Comisia de la Venetia a venit cu niste recomandari pentru Guvern, privind reforma justitiei:
"Pentru ca proiectul de lege sa corespunda prevederilor constitutionale, toate deciziile cu privire la transferul, promovarea sau demiterea judecatorilor trebuie sa fie luate de Consiliul Superior al Magistraturii.
Consiliului Superior al Magistraturii trebuie sa-i fie incredintata competenta sa adopte decizii in baza recomandarilor prezentate in rapoartele comitetului de evaluare.
Decizia CSM trebuie sa fie publica si pe deplin motivata, si sa rezulte automat in baza raportului comitetului de evaluare;
Proiectul de lege trebuie sa prevada posibilitatea contestarii in instanta de judecata a deciziei CSM-ului emisa in baza unui astfel de raport. Aceasta instanta trebuie compusa din afara corpului de judecatori din cadrul Curtii Supreme de Justitie. Criteriile de selectie a membrilor acesteia, precum si procedura, trebuie sa fie stabilite expres in lege;
Criteriile care vor fi utilizate in cadrul evaluarii extraordinare trebuie indicate clar si exhaustiv in proiectul de lege, si trebuie sa fie acelasi ca si cele in vigoare privind raspunderea disciplinara si evaluarea performantelor judecatorilor;
Numarul membrilor comitetului de evaluare cu experienta judiciara (fosti judecatori sau fosti judecatori constitutionali) trebuie marit astfel, incat o parte substantiala (daca nu chiar jumatate) a membrilor sai sa aiba experienta judiciara.
Comisia a recomandat excluderea din proiect a inversarii sarcinii probatiunii puse pe seama judecatorilor.
Judecatorului care va pica evaluarea integritatii nu trebuie sa i se ofere nici o alta functie judiciara, inclusiv in instantele ierarhic inferioare, ci acesta trebuie sa fie supus sanctiunilor disciplinare proportionale cu gravitatea abaterii comise. Situatia este diferita in cazul in care judecatorul va pica evaluarea profesionala.
In conformitate cu prevederile Constitutiei, Consiliul Superior al Magistraturii trebuie sa fie abilitat cu competenta de a decide in privinta candidatilor la Curtea Suprema care vor fi inaintati Parlamentului in baza propunerilor comitetului de evaluare."