Etapa la care se afla Republica Moldova in procesul de aderare la Uniunea Europeana este ca acum noi comparam legislatia noastra nationala cu legislatia comunitara, identificam care sunt diferentele si ce urmeaza sa modificam pentru a fi la fel cu cea europeana. Declaratia a fost facuta de vicepremierul pentru Integrare Europeana, la emisiunea In Profunzime. Cristina Gherasimov a mentionat si despre faptul ca in acest proces sunt implicate toate institutiile statului. 

Publicat:26.02.2024, 21:20

Lorena BOGZA, PREZENTATOARE PRO TV:  „Exista deschidere din partea tuturor institutiilor statului, implicate in acest proces?”

Cristina GHERASIMOV, VICEPREMIER PENTRU INTEGRARE EUROPEANA:  „Fiecare institutie a statului este implicata in procesul de negociere. Eforturile noastre sunt grupate pe capitole de domeniile politici.”

In vizita de lucru efectuata saptamana trecuta la Bruxelles, au fost reprezentantii de la Ministerul de Justitie, de la Procuratura Generala, CNA, Procuratura Anticoruptie, Consiliul Audiovizualului, ASP si foarte multe institutii sunt implicate in acest proces, inclusiv si reprezentantii Asocietatii Civile, a precizat Gherasimov.

Lorena BOGZA, PREZENTATOARE PRO TV:  „De ce a fost nevoie reformarea Ministerului Afacerilor Externe si Integrarii Europene in doua institutii?”

Cristina GHERASIMOV, VICEPREMIER PENTRU INTEGRARE EUROPEANA:  „Acest proces tehnic necesita o coordonare a tuturor institutiilor statului si mai mult. Acest rol de coordonare nu-l mai poate juca o singura institutie. Ministerul de Externe va fi implicat si in continuare pentru ca procesul nostru de aderare la Uniunea Europeana nu este doar dialogul meu si al echipei de negociere la Bruxelles, sunt discutiile pe care le ducem cu fiecare capitala a statelor membre.”

Deocamdata nu se stie cine va face parte din echipa de negocieri, dar ca reprezentanti ai institutiilor cheie Gherasimov a numit pe seful Biroului de Integrare Europeana, viceguvernatorul Bancii Nationale, reprezentantul Ministerului de Finante, Ambasadoarea Republicii Moldova la Bruxelles si specialisti din domeniul economic.

Lorena BOGZA, PREZENTATOARE PRO TV:  „Presedintele vorbeste despre un termen de sapte ani. Cat este de realist?”

Cristina GHERASIMOV, VICEPREMIER PENTRU INTEGRARE EUROPEANA:  „Termenul de sapte ani depinde doar de noi, pentru ca etapa la care suntem acum este o etapa unde noi trebuie sa ne facem temele pentru acasa. Dar este un termen fezabil.”

Mai mult, vicepremierul a subliniat faptul ca au ramas mai putin de sapte ani, pentru ca ar trebui sa incetam negocierile pana in decembrie 2027. 

Cristina GHERASIMOV, VICEPREMIER PENTRU INTEGRARE EUROPEANA:  „Asta inseamna transpunerea legislatiei comunitare in legislatia noastra nationala pana in acest termen, dar implementarea acestor standarde ale Uniunii Europene urmeaza sa o efectuam pana la sfarsitul anului 2030.”

Astfel, in dependenta de felul in care vom fi evaluati de Bruxelles, vom putea sa mergem intr-un mod accelerat sau vom putea reveni la domenii care ar putea inregistra regres.

Cristina GHERASIMOV, VICEPREMIER PENTRU INTEGRARE EUROPEANA:  „Daca e sa vorbim de Reforma Justitiei, sa presupunem ca in doi ani de zile noi implementam toate reformele insa daca anul patru a procesului de negocieri noi incepem sa inregistram regrese, Bruxelles ne poate parca pana nu adresam acele carente noi care au aparut in proces.”

Pasul doi este etapa unde noi analizam analizam propria noastra legislatie nationala si o prezentam la Bruxelles, echipei Comisiei Europene, precizeaza negociatorul - sef al Republicii Moldova.

Citeste si : Un pas important in negocierile de aderare. Cristina Gherasimov: „Primul capitol cu care incepem evaluarea este justitia” - VIDEO

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.