Uniunea Europeană va ajuta țara noastră să-și apere cetățenii de dronele rusești. Anunțul a fost făcut cu ceva timp în urmă de către vicepreședintele comisiei europene, Kaja Kallas în cadrul unei conferințe de presă susținută alături de Maia Sandu.
Iuliana MARANCIUC, REPORTER PRTV: „Acum o oră, președintele țării a ținut aici o conferință de presă alături de șefa diplomației UE, Kaja Kallas. Discursurile au vizat în principal suportul UE oferit țării noastre în combaterea dezinformării și consolidării securității Republicii Moldova. În acest sens, Kaia Kallas a declarat că UE va ajuta Moldova să-și apere cetățenii de dronele rusești. Acest suport ar urma să fie livrat în curând, a menționat oficialul UE, fără a oferi prea multe detalii. Anterior, ministrul apărării din țara noastră spunea că Moldova urmează să primească sisteme de apărare aeriană, care vor intercepta și distruge drone și unele tipuri rachete rusești. În altă ordine de idei, în cadrul conferinței de azi, Maia Sandu a declarat că țara noastră are în față alegeri decisive, care vor stabili pe care cale va merge Moldova. Mai multe detalii din cadrul conferinței din această seară vedeți în continuare.”
Maia SANDU, PREȘEDINTELE REPUBLICII MOLDOVA: „În curând Moldova va beneficia cu sprijinul Uniunii Europene, de echipamente care vor proteja cetățeni noștri de dronele rusești, care încalcă spațiul nostru aerian și chiar cad pe teritoriul țării punând în pericol, viețile oamenilor, locuințele și infrastructura noastră.”
Kaja KALLAS, VICEPREȘDINTELE COMISIEI EUROPENE: „Uniunea Europeană este un proiect al păcii și în acest sens noi vrem pace, Moldova vrea pace, Ucraina vrea pace, europenii vor pace, dar este Putin care prin escaladarea atacurilor a demonstrat că nu vrea pace. Sunt doi care vor pace și unul care vrea război. Din acest motiv trebuie sa continuăm să sprijinim Ucraina ca să se apere. Războiul Moscovei are de asemenea implicații directe pentru Moldova, de la șantaj energetic, la dezinformare și violarea repetată a spațiului aerian. Presiunea rusă persită, de aceea Uniunea Europeană de asemenea sprijină Moldova în întărirea securității și prin securitate să ajungă spre pace si prosperitate. În primul rând vreau să anunț că am aprobat un pachet extra de 60 de milioane de euro pentru Moldova, ca parte a consolidării rezilienței față de amenințările din exterior. Asta include întărirea capacităților de apărare pentru a preveni dronele și rachetele rusești care cad pe teritoriul Moldovei.”
Kaja Kallas se află pentru prima dată în Republica Moldova în calitate de șef al diplomației europene, funcție pe care o deține din decembrie 2024.